Έρχονται 250.000 πλειστηριασμοί!

Έρχονται 250.000 πλειστηριασμοί!

Είναι η ώρα της «σεισάχθειας», που είχε θεσπίσει ο Σόλων το 594 π.Χ., με «κούρεμα» χρεών, αλλιώς θα γίνει άνω – κάτω όλη η χώρα

-Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία κυνηγάνε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με βάση την οικονομική τους κατάσταση προ κορονοϊού, όταν σήμερα τα πάντα έχουν καταρρεύσει

Εδώ φτάσαμε… Να απλώνουν οι τράπεζες το χαλί για να βγάλουν στο σφυρί 250.000 ακίνητα, την ώρα που 1.000.000 ακίνητα που αφορούν «κόκκινα» δάνεια έχουν περάσει ήδη στον έλεγχο ξένων funds.
Μάλιστα, σε ποσοστό 20% με 25% έχουν οδηγηθεί σε ρευστοποίηση, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της doValue Θεόδωρο Καλαντώνη. Και προφανώς μετά την πώληση μέσω πλειστηριασμών, θα έρθει η σειρά και άλλων ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί έναντι δανείων.

Και όλα αυτά την ώρα που είναι σε… εκκρεμότητα 176.802 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πάρει δάνεια ύψους 57.874 εκατ. ευρώ και σύντομα θα έρθει η σειρά τους για να βγουν σε πλειστηριασμό.

Την ώρα που:
• Η Αγορά είναι στο κόκκινο και το lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα.
• 4,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από το λιανεμπόριο τη χρονιά που πέρασε, ενώ μόνο το δ’ τρίμηνο του 2020 οι απώλειες ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
• 200.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας.
• Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων παρέδωσε τα κλειδιά της εστίασης στο Μαξίμου. Το 2020 χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από την εστίαση, με το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου να έχει μείωση του τζίρου, ενώ ένας στους δύο φοβάται ότι θα βάλει λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
• 188.000 επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο του 2020.
• Ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα παίρνει μισθό κάτω από 800 ευρώ, ενώ πάνω από 1,1 εκατ. μισθωτοί τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας.

Ο Σόλων δείχνει τον δρόμο στις Τράπεζες…
Όλη αυτή την κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω, με την απόλυτη οικονομική κατάρρευση όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, την είχαν βιώσει και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Τη λύση, τη διέξοδο, με «κούρεμα» των χρεών, την είχε δώσει ο αθηναίος νομοθέτης και ποιητής Σόλων, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Ονομάστηκε «σεισάχθεια», από τις λέξεις «σείω», που σημαίνει ταρακουνώ, και «άχθος», που σημαίνει βάρος αλλά και χρέος. Ουσιαστικά, η σύνθετη λέξη «σεισάχθεια» σημαίνει την αποτίναξη των χρεών.

Στο πλαίσιο της σεισάχθειας ο Σόλων:
• Κατάργησε τα υφιστάμενα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το Δημόσιο.
• Απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια τους την πατρίδα και επανέφερε στην πόλη όσους εν τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό ως δούλοι.
• Κατάργησε τον δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του.

Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα, που περιλάμβαναν και διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας, ήταν πολύ τολμηρά αλλά και δραστικά. Βασίζονταν στην αρχή της δίκαιης ανισότητας και όχι της απόλυτης ισότητας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ