“Eλευθερία ή Θάνατος ● Ο σπόρος φυτρώνει” και “Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση του 1821”

“Eλευθερία ή Θάνατος ● Ο σπόρος φυτρώνει” και “Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση του 1821”

Eλευθερία ή Θάνατος ● Ο σπόρος φυτρώνει

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Συγγραφέας
Αγγελική Νικολοπούλου
Εικονογράφος
Εύα Καραντινού


Oι Έλληνες δεν έπαψαν στιγμή να αγωνίζονται και να λαχταρούν τη λευτεριά τους κρατώντας, μέσα στα 400 χρόνια σκλαβιάς, ζωντανές τις παραδόσεις, τη γλώσσα, και την πίστη τους. Η συγγραφέας μεταφέρει ολοζώντανα στο έργο της την ατμόσφαιρα αυταπάρνησης και του αγωνιστικού πνεύματος των Ελλήνων της εποχής που προετοιμαζόταν η ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ιερωμένοι, δάσκαλοι, ηγέτες, ξωμάχοι, παιδιά, πολεμιστές μας προχωρούν ενωμένοι μ’ ένα κοινό όραμα: ν’ αποτινάξουν τον ξένο ζυγό αποκτώντας ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή που είναι η ελευθερία.
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο νεαρός Φώτης Παναγόπουλος, θα μπορούσε να είναι ένας από τους αφανείς ήρωες αγωνιστές από τις μυριάδες που αγωνίστηκαν για τον ξεσκλαβωμό της πατρίδας μας.
Με αυτό το έργο, της συγγραφέως Αγγελικής Νικολοπούλου, δίνεται η ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες να αποκτήσουν ιστορική γνώση για μια από τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους του τόπου μας με όχημα τη λογοτεχνία.

Απόσπασμα βιβλίου

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Αγγελική Νικολοπούλου, το γένος Σκαρβέλη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο όπου τελείωσε το γυμνάσιο.
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε για μεγάλο διάστημα στη μέση εκπαίδευση.
Το 1998 εξελέγη επίκουρος καθηγήτρια της νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο τους λόγιους της Τουρκοκρατίας.
Δίδαξε επίσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Έχει μετεκπαιδευτεί στις Η.Π.Α σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της παιδείας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στη Νεοελληνική Φιλολογία.
Ασχολήθηκε πολύ νωρίς με την παιδική λογοτεχνία και την επιστημονική έρευνα.

Έργα της Αγγελικής Νικολοπούλου:

Δαχτυλίδι σε μαύρο βελούδο 
Αθήνα, Κασταλία, 2007

Ήρωες της Ελλάδας
Αθήνα, Ψυχογιός, 2007

Το τέλος ενός Θρύλου 
Αθήνα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1991

Όταν οι Πέρσες
Αθήνα, Αστήρ 1994

Του ονείρου μας η γη
Αθήνα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1991

Θα περιμένω τη λευτεριά
Αθήνα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1978

Άλλα έργα της:
Στα χέρια του ζωντανού Θεού, 1977
Το παλιό ναυάγιο, 1990
Τα μυστικά της ερήμου, 1995


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

Ηλικία: 8+
Είδος: Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κατηγορία: Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία
ISBN 978-960-547-532-1



Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση του 1821

Συγγραφέας
Κώστας Σπυρόπουλος
Σκίτσα
Άκης Μελάχρης


Έχει φτάσει η ώρα που οι  Έλληνες θα κηρύξουν την επανάστασή τους για να αποτινάξουν τον ζυγό των Οθωμανών μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Ο Καραγκιόζης έχει αναλάβει να παραδώσει το λάβαρο της Eπανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Εκεί θα βρίσκεται ο ιεράρ­χης Παλαιών Πατρών Γερμανός που θα ευλογήσει την κήρυξη της Επανάστασης και θα ορκίσει τους  Έλληνες καπεταναίους να αγωνιστούν με πίστη και τιμή για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Οι Τούρκοι όμως έχουν πληροφορηθεί τις ενέργειες των Ελλήνων και θα προσπαθήσουν να τους σταματήσουν. Μόλις όμως το μαθαίνουν ο Καρα­γκιό­ζης και οι φίλοι του θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τους εμποδίσουν με τον δικό τους, όπως πάντα, τρόπο.  Άραγε θα τα καταφέρουν;

Το Θέατρο Σκιών έχει τόσο βαθιές ρίζες στη λαϊκή μας παράδοση που δεν έχει πάψει να συγκινεί ακόμα και σήμερα.
Ο Καραγκιόζης, ο κεντρικός του ήρωας, είναι ένας χαρακτήρας λαϊκός, αληθινός και ασυμβίβαστος. Μιλά έξω από τα δόντια, σατιρίζει τη φτώχεια του και λέει ό,τι σκέφτεται με έναν τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ωστόσο, κάθε περιπέτεια του Καραγκιόζη, καθώς και των υπόλοιπων ηρώων του Θεάτρου Σκιών, μας περνάει το μήνυμα ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή μας για να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη δύναμη τις δυσκολίες που τυχαίνουν σε όλους μας.

> Περιέχει 4 φιγούρες και μία αφίσα 

Απόσπασμα βιβλίου

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Ο Κώστας Σπυρόπουλος, γιος του Θανάση Σπυρόπουλου, γεννήθηκε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, το 1985. Τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή και είναι πτυχιούχος ΙΕΚ Πληροφορικής. Σπούδασε επίσης σε δραματική σχολή και παράλληλα έκανε μαθήματα ορθοφωνίας και σκηνογραφίας. Μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, τον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο, που τον δίδαξε την τέχνη του Θεάτρου Σκιών σε όλα τα επίπεδα (ζωγραφική, σκάλισμα κ.λπ.). Στα 8 του χρόνια έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Φεστιβάλ καραγκιοζοπαιχτών του Μάνθου Αθηναίου και δέχθηκε τα συγχαρητήριά τους. Τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Μεγάλο Φεστιβάλ της Σλοβενίας παρουσιάζοντας την ελληνική τέχνη του Καραγκιόζη. Τον Μάιο του 2012 έκανε την πρώτη του έκθεση φιγούρας στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Παιδικό Μουσείο της Κύπρου, με 350 διαφορετικές φιγούρες και 50 ρεκλάμες. Την ίδια περίοδο έδωσε και 5 παραστάσεις στη Λευκωσία. Το 2013 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μάνθου Αθηναίου, στο  Άλσος Ν. Σμύρνης. Επίσης συμμετείχε: το 2014 στο 1ο Φεστιβάλ του Πανευρωπαϊκού Σωματείου, το 2017 στο Φεστιβάλ Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών στη Ν. Ιωνία Αττικής, το 2018 στο Φεστιβάλ «Σπαθάρεια», στο Μαρούσι Αττικής και τέλος το 2019, στο φεστιβάλ που οργανώθηκε προς τιμήν του πατέρα και δασκάλου του Θανάση Σπυρόπουλου, στο θέατρο  Άλσους στο Γαλάτσι.
Είχε την τύχη να γνωρίσει και να συμμετάσχει ως βοηθός σε παραστάσεις αρκετών καταξιωμένων καραγκιοζοπαιχτών, όπως με τον Μάνθο Αθηναίο στη Νέα Σμύρνη το 1995, τον Ασπιώτη στη Λάρισα το 1997, τον Γιάνναρο στην Πάτρα το 2001, τον Μίμη Μάνο στην Καλαμάτα το 2010 κ.ά.
Τα Χριστούγεννα του 2018, παρουσίασε το Σύγχρονο Θέατρο Σκιών «Του μπερντέ τα παραμύθια» στο θέα­τρο Χυτήριο. Μια διαφορετική παράσταση, όπου το παραμύθι ενώνεται με το Θέατρο Σκιών, με σύγχρονες φιγούρες που κινούν δάχτυλα, ανοιγοκλείνουν μάτια και στόμα. Είχε την τιμή να συνεργαστεί με γνωστούς ηθοποιούς και τραγουδιστές, οι οποίοι έδωσαν τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης όπως, τον Κρατερό Κατσούλη, τον Γιώργο Μακρή, τον Γιώργο Λιανό, την Τίσσα Βασιλάκη, κ.ά.
Συνεχίζει να παρουσιάζει τη δουλειά του στα δύο μόνιμα θέα­τρά του και θεωρείται ένας από τους καλύτερους νέους καραγκιοζοπαίχτες.
Το 2019 συνεργάστηκε με τη σπουδαία ηθοποιό και συγγραφέα, Ξένια Καλογεροπούλου, και τον Θανάση Σπυρόπουλο, στην παράσταση «Η Ιστορία του Καραγκιόζη», που παίζεται στα σχολεία. Σήμερα, παίζει παραστάσεις σε σχολεία, σε εκδηλώσεις και σε θέατρα με μεγάλη επιτυχία. Είναι αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Σωματείου Θεά­τρου Σκιών, με σκοπό τη διάδοση και τη διάσωση της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.
Κλείνοντας σε κάθε εκδήλωσή του επισημαίνει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δάσκαλο και πατέρα μου Θανάση Σπυρόπουλο, για την υπομονή και επιμονή που έδειξε, ώστε να γίνω εγώ αυτό που είμαι σήμερα».

 

O Άκης Μελάχρης είναι δημιουργός κόμικς και εικονογράφος. Γεννήθη­κ­ε στην Αθήνα. Σπούδα­σε σκί­τσο στη Σχολή Oρ­νε­ρά­κη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά Ram-Kid, Αστεράκι, Ρό­δι, στο ένθετο «Ερευ­νη­τές» της Καθημερινής. Έκανε την εικονογράφηση σε εκπαιδευτικά βιβλία για λογαριασμό των εκδόσεων Macmillan, Μπου­κουβάλα-Litera, Hillside Press, New Edi­tions, Longman Pearson και των εκδόσεων Άγκυρα και Πατάκη.
Έφτιαξε τους τίτλους animation στην ταινία «Τα Χρυσά Μήλα Των Εσπερίδων» (1997) και σε συνεργασία με τον Απόστολο Πηγιάκη δημιούρ­γησε το διαδραστικό animation «Το Σήντι Ρωμ του Δυσαλέξη» (2013). Συνεργάστηκε, επίσης, με το Ίδρυμα Μείζoνος Ελληνισμού.
Από τις εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφορούν τα βιβλία του με κόμικς και δραστηριότητες «ΞΕΝΙΑστος Κόσμος» και «Γελάω και Μαθαίνω με 120 Δραστηριότητες, Γελοιογραφίες». Επίσης έφτιαξε τα βιβλία της σειράς «Αγαπώ τον Καραγκιόζη»: Ο Καραγκιόζης Ολυμπιονίκης, O Καραγκιόζης οδοντογιατρός, Ο Καραγκιόζης κατάσκοπος και Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ  

Ηλικία: 5+
Κατηγορία:  Κόμικς – Graphic Novel
ISBN 978-960-547-540-6


Σχολιάστε εδώ