Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανοίγει πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής
– Τη Δευτέρα, η γενική γραμματέας Γαλλοφωνίας θα ανακοινώσει την Ελληνίδα εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ
O κ. Παπαϊωάννου έκανε ειδική αναφορά στη συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας και τόνισε την προσοχή που δίνει ο Νίκος Δένδιας στη Γαλλοφωνία, υπενθυμίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο αλλά πολιτική απόφαση, ότι στις γλώσσες στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για τον διπλωματικό κλάδο, η μία από τις δύο είναι τα γαλλικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ακόμα τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη γενική γραμματέα Γαλλοφωνίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, ενώ πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών είχε συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην υπουργική συνάντηση της Γαλλοφωνίας.
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως τη Δευτέρα, την Ημέρα της Γυναίκας, η γενική γραμματέας Γαλλοφωνίας θα ανακοινώσει την Ελληνίδα εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας θα αναλάβει αυτή τη θέση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ανέφερε πως το 32% των πρέσβεων της Ελλάδας είναι γυναίκες, καθώς και το 38% των διπλωματικών υπαλλήλων, σημειώνοντας πως η πρώτη γυναίκα διπλωματικός που εντάχθηκε στον κλάδο ήταν το 1974.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανοίγει πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε πως χθες επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο πρώτος πρέσβης μας στη Σενεγάλη, Ευθύμιος Κοστώπουλος. Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης τόνισε στον νέο πρέσβη μας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στον πρώτο Πρόεδρο της χώρας του, ο οποίος ήταν διανοούμενος και Ελληνιστής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ακρόαση, εξετάστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, με την πλευρά της Σενεγάλης να ζητά από την Ελλάδα να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών για στρατιωτικούς. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανοίγει πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα έχει παράλληλη διαπίστευση περίπου σε άλλες δέκα χώρες της περιοχής και τόνισε: «Είμαστε πλέον παρόντες σε αυτή την πάρα πολύ σημαντική περιοχή». Σημείωσε ακόμα, πως δεδομένων των διαφόρων υποψηφιοτήτων που θα υποβάλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της. Έκανε ακόμα γνωστό πως ο κ. Κωστόπουλος δεν θα είναι μόνο ο πρώτος μας πρέσβης στη Σενεγάλη, αλλά και με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ορίστηκε και ως ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα της περιοχής του Σαχέλ, κάτι που υποδηλώνει το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελλάδα για την περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στην πολιτική αποστολή της ΕΕ για την αστυνόμευση στο Μάλι.
Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία
Συνεχίζοντας την ενημέρωση με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως σήμερα ο κ. Δένδιας, στη μία μετά το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν. Οι κκ Δένδιας και Πέτερσεν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει σε προσπάθειες για την περιφερειακή ασφάλεια, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδις.
Όσον αφορά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, την Τρίτη, 16 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι.
Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των πρέσβεων της ΕΕ στην Αθήνα, την οποία συγκαλεί η Πορτογαλίδα πρέσβης, η χώρα της οποίας έχει την προεδρία της ΕΕ. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της υπουργικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Την Παρασκευή, στις 19 Μαρτίου, έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο, πλην απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία και αναμένεται μεταξύ άλλων θεμάτων να εξεταστεί η Τουρκία.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλην απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου μάλιστα θα είναι και η πρώτη υπουργική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενημέρωσε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των Βορείων Χωρών (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), συν την Ολλανδία. Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Την Τρίτη, 16 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του.
Την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των περιορισμών της πανδημίας, στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, στην οποία ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι συμπρόεδρος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, στις 11 Μαρτίου θα παραβρεθεί στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπου, στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος.
«Ευρωπαϊκή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, ανυπόστατο και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες»
Αναφερθείς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν το καταδίκασε μόνο η Ελλάδα και υπενθύμισε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, που αναφέρουν ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες. Υπογράμμισε πως αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση, των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ Μάνωλης