Άρωμα γυναίκας στο τιμόνι του ΠΟΕ

Άρωμα γυναίκας στο τιμόνι του ΠΟΕ

H 66χρονη αναγνωρισμένη οικονομολόγος Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα αναμένεται να οριστεί γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Νιγηρίας και, εφόσον αναλάβει τα ηνία στον ΠΟΕ, θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του Οργανισμού αλλά και η πρώτη επικεφαλής του που προέρχεται από την Αφρική.

Δύο φορές υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διπλωματίας στη Νιγηρία για δύο μήνες, η Οκόντζο-Ιουεάλα ξεκίνησε την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1982, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια. Το 2012 απέτυχε να γίνει πρόεδρος του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, έχοντας απέναντί της τον Αμερικανοκορεάτη Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε σε δύο πανεπιστήμια με κύρος, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Χάρβαρντ.

Αν και το καταστατικό του ΠΟΕ δεν προβλέπει εκ περιτροπής επιλογή του γενικού διευθυντή με βάση γεωγραφικά κριτήρια, εντάθηκαν οι φωνές που έλεγαν ότι τώρα είναι η σειρά ενός ή μίας εκπροσώπου της αφρικανικής ηπείρου να αναλάβει το πόστο αυτό. Από τη δημιουργία του, το 1995, ο ΠΟΕ έχει βρεθεί υπό την ηγεσία έξι ανδρών: Τριών Ευρωπαίων, ενός Νεοζηλανδού, ενός Ταϊλανδού και ενός Βραζιλιάνου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ