Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη-αυτοψία στο φάρο, για τη δρομολόγηση των ενεργειών που απαιτούνται για τη σύνταξη της μελέτης, του Προϊσταμένου έργων της Υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν., Παναγιώτη Χιώτη, του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, του αρχιτέκτονα, Μιχάλη Θέμελη και του τοπογράφου Πέτρου Παπασπύρου. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο που είναι υποχρέωσή μας η διάσωσή του. Ευχαριστούμε θερμά την Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν, και τον Προϊστάμενο Έργων, Παναγιώτη Χιώτη για την άριστη συνεργασία, ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου και ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του εμβληματικού Φάρου Ρέπι. Ο Δήμος Σκιάθου έχει ως προτεραιότητα τη διάσωση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, και την ανάδειξη της ως σημείο αναφοράς για την επιζητούμενη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αφού έτσι αποτυπώνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της ταυτότητας του τουριστικού προορισμού.» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.
Διάσωση του φάρου της νησίδας Ρέπι στη Σκιάθο
Ο Δήμος Σκιάθου στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει ως προτεραιότητα τη διάσωση των εμβληματικών κτηρίων και μνημείων της περιοχής. Ένα από αυτά είναι και ο Φάρος της νησίδας Ρέπι στη Σκιάθο.
Με στόχο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης του Φάρου της νησίδας Ρέπι και με την έγκριση της Υπηρεσίας Φάρων Π.Ν., ο Δήμος απηύθυνε αίτημα προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, με σκοπό τη χορηγία των μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μνημείου και συγκεκριμένα αιτήθηκε τον πλήρη φάκελο από το στάδιο των αποτυπώσεων μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης.
Το Ίδρυμα ενέκρινε το αίτημα αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας αυτού του σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και στις 22 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφη το ιδιωτικό Συμφωνητικό Σύμβασης έργου μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση, (κατόπιν αιτήματος του Δήμου Σκιάθου,) της «Μελέτης Αποτύπωσης και Πρότασης Αποκατάστασης του Φάρου και του κτηρίου Φαροφύλακα, στη νησίδα Ρέπι της Σκιάθου» και του κου Μιχάλη Θέμελη, αρχιτέκτονα, με έδρα τον Βόλο, που θα αναλάβει τη μελέτη αποτύπωσης και αποκατάστασης.
Ο εμβληματικός Φάρος Ρέπι, με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 6080, χτίστηκε το 1914, στη νησίδα Ρέπι η οποία ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σκιάθου. Ο φάρος ανήκει στην οργανική δύναμη των πυρσών του κράτους, είναι χαρακτηρισμένος ως Απόκεντρος Φάρος Δ΄ Τάξεως και διαχειρίζεται από την Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν, η οποία είναι ο μόνος και αποκλειστικός αρμόδιος κρατικός φορέας διαχείρισης, συντήρησης και επισκευής του Ελληνικού Φαρικού Κτηρίου. Ως Φάρος κατέχει Ζώνη Ασφαλείας 9 (ΖΑ), η οποία αφορά σε έκταση που περικλείεται από κύκλο ακτίνας 200μ. με κέντρο τον φάρο και προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» καθώς η κατασκευή του ανάγεται σε περίοδο προγενέστερη των τελευταίων εκατό (100) ετών.