Στον τουρισμό επενδύουν όλες τις ελπίδες για… σωτηρία!

Στον τουρισμό επενδύουν όλες τις ελπίδες για… σωτηρία!

Διμερείς συμφωνίες, η πρώτη με το Ισραήλ

-Κλειδί, το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πορεία των εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο. Η αρχική απόφαση των 27 ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή πιστοποιητικού υγείας, που πρότεινε ο Εμ. Μακρόν) ανοίγει… παράθυρο ελπίδας.

Το πιστοποιητικό αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη Μαΐου και αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού εκφράζουν αισιοδοξία για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019». Το συνέδεσε δε με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και επισήμανε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιασθεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια στιγμή και ανεξάρτητα με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για τον ελληνικό τουρισμό μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί με το Ισραήλ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε πολίτες της χώρας αυτής να επισκεφθούν την Ελλάδα από τις αρχές Μαΐου. Παρόμοια συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση να υπογράψει και με τη Μεγάλη Βρετανία, όπου κι εκεί οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές της θερινής περιόδου περισσότεροι από 30 εκατ. Βρετανοί θα έχουν κάνει το εμβόλιο και κατά συνέπεια θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Ήδη οι μεγάλοι tour operators δέχονται αιτήματα Βρετανών που θέλουν να κάνουν διακοπές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των δημοφιλών προορισμών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με κυβερνήσεις χωρών της Βόρειας Ευρώπης (Σου­ηδία, Δανία, Ολλανδία κ.ά.), με την προοπτική να διευκολυνθεί η κάθοδος των πολιτών τους στα ελληνικά νησιά, έστω και χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με αρνητικό rapid test για τον κορονοϊό. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους τουρίστες η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς στους εργαζόμενους στον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Με αυτήν την κίνηση η Αθήνα θέλει να στείλει μήνυμα προς τα έξω, τονίζοντας ότι τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στη χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλή για τους ξένους τουρίστες αλλά και τους εγχώριους επισκέπτες. Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στα έσοδα από τον τουρισμό, σε μια χρονιά που λόγω της πανδημίας και της καραντίνας η οικονομία και η αγορά έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ