Μετά την πανδημία, μας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Μετά την πανδημία, μας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και συγκυρίες (π.χ. πανδημία), αλλά μια νέα γερμανοαμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει έναν νέο και μάλλον απρόσμενο παράγοντα: Τη διακύμανση της θερμοκρασίας από μέρα σε μέρα.

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι χαμηλότερη στις περιοχές που βιώνουν μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα στις καθημερινές θερμοκρασίες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ήταν γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι μεγαλύτερες μακροχρόνιες διακυμάνσεις στις ετήσιες θερμοκρασίες κάνουν ζημιά στις οικονομίες, πλήττοντας τη γεωργία και άλλους τομείς, όμως η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία και των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων από μέρα σε μέρα.

Η αστάθεια στη θερμοκρασία σε καθημερινή βάση φαίνεται πως έχει σημαντική οικονομική επίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξιμίλιαν Κοτζ του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για την κλιματική αλλαγή «Nature Climate Change».

Η μελέτη, η οποία συσχέτισε τις ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές με οικονομικά στοιχεία από 1.537 περιοχές ανά τον κόσμο σε βάθος τουλάχιστον 40 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου στην ημερήσια διακύμανση των θερμοκρασιών μειώνεται ο ρυθμός οικονομικής περιφερειακής ανάπτυξης κατά μέσο όρο 5% μέσα σε ένα έτος.

Περιοχές με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, έχουν μάθει να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις οικονομικές επιπτώσεις, σε σχέση με άλλες, όπως οι τροπικές.

Οι ειδικοί περιμένουν ότι ένας θερμότερος κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα φέρει πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανώς θα αυξήσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, άρα θα «φρενάρει» την οικονομική ανάπτυξη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ