Ξέχασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης να πει τη λύση που προτείνει για το Ασφαλιστικό!
-Δεν του κάνει ούτε η Σκύλλα ούτε η Χάρυβδη…
Τι προτείνει, τελικά, ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης ώστε να μην «κοστίζει η απραξία στο Ασφαλιστικό», σύμφωνα με τον τίτλο που έβαλε η «Καθημερινή» στη συνέντευξη που της έδωσε την προηγούμενη Κυριακή;
Διαβάζοντας τη συνέντευξη, ψάχνεις να βρεις τι προτείνει ο πρώην υπουργός ώστε να μπει τέρμα στην απραξία και να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, για να μη μείνουν χωρίς σύνταξη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Δεν το… ανακαλύπτεις, όμως.
Καμία απολύτως αναφορά στο Ασφαλιστικό του 2001, έργο δικό του, ως υπουργού Εργασίας τότε. (Είχε διατελέσει την περίοδο 2000 – 2001 υπουργός, ενώ είχε αναλάβει και άλλα αξιώματα.)
Αντίθετα, σε άρθρο του στο «Βήμα» στις 25 Νοεμβρίου 2008 τόνιζε: «Η πρόταση μεταρρύθμισης του 2001 δεν προσέφερε μια ‘‘μοναδική λύση’’. Προσέφερε όμως μια ‘‘διέξοδο’’ από πολλές προβληματικές καταστάσεις. Ήταν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για πολλές πτυχές του Ασφαλιστικού».
Αυτά που επισημαίνει στη συνέντευξή του είναι:
• «Η κρατική δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε από περίπου 10,5% του ΑΕΠ το 2019 στο 13,5% το 2020, που είναι το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν».
• «Στην πολιτική, δυστυχώς, κάποιες φορές μεγάλα λάθη –και οι επιπτώσεις τους– είναι μη αναστρέψιμα. Τότε, λύσεις που οδηγούν είτε στη Σκύλλα είτε στη Χάρυβδη παύουν να αποτελούν ‘‘λύσεις’’».
• «Η δαπάνη για τις επικουρικές είναι 3,4 δισ. ευρώ ή 10% περίπου της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης».
Όλα αυτά, κύριε Τάσο Γιαννίτση, είναι διαπιστώσεις. Το ζητούμενο είναι ποια λύση προτείνετε, από τη στιγμή που έχετε χειριστεί ως αρμόδιος υπουργός το Ασφαλιστικό. Αλλά λύση δεν καταθέτετε. Ακόμη και τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη τις απορρίπτετε χωρίς να λέτε το «γιατί». Αντίθετα, κλείνετε τη συνέντευξη τονίζοντας:
«Αν δεν θέλουμε αλλαγές στο Ασφαλιστικό, το μέλλον είναι δύσβατο», χωρίς να προτείνετε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε το μέλλον να ΜΗΝ είναι δύσβατο. Το μόνο που προτείνετε είναι «να κάνουμε άλματα στην αναπτυξιακή μας πολιτική»! Λες και πατάς ένα κουμπί και αλλάζει το κουστούμι του Ασφαλιστικού, στο ράψιμο του οποίου έχετε βάλει κι εσείς το χέρι σας…
Από διαπιστώσεις, κύριε Τάσο Γιαννίτση, έχουμε χορτάσει. Είναι η καθημερινότητα στους καφενέδες της Ελλάδας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ