Όχι, δεν συμβαίνει στην πατρίδα της Δημοκρατίας, στην Ευρώπη…

Όχι, δεν συμβαίνει στην πατρίδα της Δημοκρατίας, στην Ευρώπη…

Η περουβιανή υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπέβαλε την παραίτησή της, αναγνωρίζοντας ότι διέπραξε το «βαρύ σφάλμα» να εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό τον Ιανουάριο, πριν από τις ομάδες που έπρεπε να ανοσοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

«Υπέβαλα στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή της παραίτησής μου από το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε η κ. Αστέτε μέσω Twitter. Είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης του με­ταβατικού Προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι που ανακοινώνει την παραίτησή της στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την παραίτηση της υπουργού Υγείας Πιλάρ Μασέτι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην Πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα εμβολιάστηκε προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ομάδες προτεραιότητας.

Η Πιλάρ Μασέτι, η οποία ήταν επίσης υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του κ. Βισκάρα, παραιτήθηκε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την Τρίτη.

Ο Μαρτίν Βισκάρα είχε διαβεβαιώσει ότι δεν παρέκαμψε τη σειρά προτεραιότητας, αλλά συμμετείχε σε κλινική δοκιμή, εξήγηση που αμφισβητείται από περουβιανά ΜΜΕ.

Η κ. Μασέτι κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο πρώην Πρόεδρος συμμετείχε στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης απαίτησαν να υποβάλει την παραίτησή της.

Ο μεταβατικός Πρόεδρος του Περού ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στη χώρα, όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Έπειτα από αυτήν την παραίτηση, ακολούθησε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, που παραιτήθηκε ύστερα από απαίτηση του Προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες, μετά τις αποκαλύψεις, σύμφωνα τις οποίες πρότεινε σε φίλους του να πάνε να εμβολιαστούν εκτός σειράς, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να κλείσουν ρα­ντεβού.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου στο υπουργείο Υγείας κατόπιν του ρητού αιτήματός σας», α­νέφερε ο κ. Γκονσάλες Γκαρσία στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον αρχηγό του κράτους.
Θα τον αντικαταστήσει η Δρ Κάρλα Βιτσότι, 48 ετών, πλέον γνωστή στην Αργεντινή, καθώς ανέλαβε να διαπραγματευθεί την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής (TELAM).

Ο κ. Γκονσάλες Γκαρσία, 75 ετών, βρισκόταν στη θέση του υπουργού Υγείας από το 2019 και χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε, όμως η θητεία του αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο των «προνομιακών εμβολιασμών».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: 24news.com.ua


Σχολιάστε εδώ