Κοντά στο… «Τετέλεσται» το λιανεμπόριο!

Κοντά στο… «Τετέλεσται» το λιανεμπόριο!

Από το λιανεμπόριο θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όταν και όποτε ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητά της, υπογραμμίζει ωστόσο ότι αυτό θα γίνει υπό συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα που θα αποτρέψουν ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει στις 8 Μαρτίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ή μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 του μήνα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα διευκρινισθούν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα του λιανε­μπορίου. Λόγω των απανωτών lockdowns, το λιανεμπόριο έχει πληγεί πολύ σοβαρά και η επόμενη ημέρα για τον κλάδο είναι αβέβαιη. Τον περασμένο χρόνο ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 4,5 δισ., ενώ οι απώλειες για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν της τάξης του 1,5 δισ. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς τις ζημίες που έχουν υποστεί στη διάρκεια του 2021.

Αντίθετα με το λιανεμπόριο, θολό παραμένει το τοπίο ως προς το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο. Η καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όπως προέκυψε από τις έρευνες, στις σχολικές μονάδες η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη αλλά και το ότι ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών.

Με τα σημερινά δεδομένα, όποτε κι αν αποφασισθεί το άνοιγμα των σχολείων, η αρχή θα γίνει με την Γ΄ Λυκείου, καθώς οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης έχουν να αντιμετωπίσουν και τον «Γολγοθά» των πανελλαδικών εξετάσεων. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τάξεις, οι εκτιμήσεις μιλούν για αρχές Απριλίου και βλέπουμε.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: neolaia.gr


Σχολιάστε εδώ