ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ στο “Π”: Η ψυχή μας όλη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ στο “Π”: Η ψυχή μας όλη

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ
Παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ


Η ΑΕΚ της δεκαετίας του ’60, του ’70 και του ’80 είχε παίκτες-σύμβολα και για την ομάδα της και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιον να πρωτοθυμηθούμε; Τον Νεστορίδη, τον Παπαϊωάννου, τον Μαύρο, τον Μπάγεβιτς;

Πήγαινες στο γήπεδο για να θαυμάσεις μια πλειάδα άσων που πρόσφεραν όμορφο θέαμα, ταλέντα αυθεντικά και σπάνια, που στη σημερινή εποχή όλοι τους θα έκαναν καριέρα στο εξωτερικό.

Η ΑΕΚ τότε είχε και την ευτυχία να διαθέτει σημαντικούς παράγοντες, με κορυφαία μορφή τον Λουκά Μπάρλο. Υπήρχε μεγάλη, πηγαία διάθεση του κόσμου να θαυμάσει, ενώ τα μικρά παιδιά ονειρεύονταν να μοιάσουν σε έναν από αυτούς τους παικταράδες. Ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα μόνο και μόνο για εκείνους. Φυσικά, το ποδόσφαιρο ήταν πιο αγνό, παρόλο που και τότε είχε τα θέματά του, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Σήμερα η ΑΕΚ, μη έχοντας τα χαρακτηριστικά του τότε, βασίζεται περισσότερο σε μεταγραφές έτοιμων παικτών και για λίγο διάστημα. Σπανίως κάποιος θα κλείσει την καριέρα του στις τάξεις της, έχοντας διανύσει αξιόλογη πορεία μόνο με τη φανέλα της. Η ΑΕΚ της σύγχρονης εποχής δεν εμπνέει στον βαθμό που χρειάζεται τους ποδοσφαιριστές της και ίσως το γήπεδο να είναι αυτό που θα ξαναφέρει πολύ κόσμο κοντά της, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά. Ας ελπίσουμε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που είχε μια επιτυχημένη πρώτη θητεία στη διοίκησή της, θα μπορέσει να την ξαναφέρει στο επίπεδο που της αρμόζει. Γιατί είναι δύσκολο η σημερινή ομάδα, ό,τι αποτελέσματα κι αν φέρει, να διαθέτει το ταλέντο και την αυθεντικότητα της παλιάς αρμάδας – έτσι θα τη χαρακτήριζα.

Οι εποχές άλλαξαν, το ποδόσφαιρο το ίδιο, οι διαφορές του τότε με το σήμερα πολλές, άλλη κουλτούρα, θαρρείς, άλλη φιλοσοφία. Γράφω αναλυτικά για όλα αυτά στην αυτοβιογραφία μου, που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Όμως η ΑΕΚ θα μας ενώνει πάντα, είναι ιδέα, σύμβολο της προσφυγιάς, η ψυχή μας όλη και όσα χρόνια κι αν περάσουν εμείς θα είμαστε ΑΕΚ και στα εύκολα και στα δύσκολα και στα καλά και στα άσχημα και στα απλά και στα ζόρια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ