Αναμονή από 8 μήνες έως και 2 χρόνια για τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία!
Με τη μείωση των επεμβάσεων έως 80%
-Πάνος Παπανικολάου (ΟΕΝΓΕ): Εκτινάσσεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Προφανώς το υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία θεωρούν, στην περίοδο της πανδημίας, παράπλευρη απώλεια τη μείωση της ποιότητας ζωής και τον κίνδυνο θανάτου ασθενών που χρειάζονται χειρουργείο για ορθοπεδικές, καρδιολογικές ή άλλες παθήσεις (χολή κ.λπ.).
Η εξειδίκευση των μέτρων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 10 Φεβρουαρίου –μετά την απόφαση για το τελευταίο lockdown στην Αττική– περιλάμβανε και την εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ»: «Η αναμονή για τακτικά χειρουργεία στο «Θριάσιο» φθάνει πλέον από 8 μήνες έως και 2 χρόνια (για κάποια περιστατικά). Η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας ‘‘μιας νόσου’’, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών. Τους αναγκάζει ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για τη χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη».
«Είχαμε επισημάνει και από την προηγούμενη φορά που είχαμε lockdown ότι αυτό είναι ένα καταστροφικό μέτρο, γιατί εκτινάσσεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Και συμπληρώνει: «Καμιά απολύτως σχέση δεν έχει η μείωση των τακτικών χειρουργείων με την αποφυγή της υποτιθέμενης διασποράς του κορονοϊού, αλλά θεωρούμε ότι έχει δύο στόχους: Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της κερδοσκοπίας του ιδιωτικού τομέα με επεμβάσεις που δεν θα γίνονται στο Δημόσιο και ο δεύτερος είναι να κλείσουν κλινικές, ώστε να μετακινηθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε τμήματα που ασχολούνται με την επιδημία. Είναι δηλαδή φανερό ότι ούτε θωράκιση του ΕΣΥ έχει γίνει ούτε επιπλέον προσωπικό έχει προσληφθεί».
«Κάποιοι συνάδελφοι σε διάφορα νοσοκομεία δεν εφάρμοσαν το μέτρο για να μπορέσει να εξυπηρετείται ο κόσμος με non Covid χειρουργικές παθήσεις, ο οποίος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση πουθενά αλλού για οικονομικούς λόγους, παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό όμως από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου σταμάτησε μετά από εντολή των αρμόδιων διοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων για αναστολή της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων (σε «Τζάνειο», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Αττικόν»).
Από τις 22 Φεβρουαρίου έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών Covid και ταυτόχρονα ασθενών non Covid. Ειδικά με τους δεύτερους τι θα κάνουμε; Ήδη η αναμονή για τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία που έχει εφαρμοσθεί το μέτρο ξεπερνά τους οκτώ μήνες, ενώ στα υπόλοιπα είναι περίπου στους τέσσερις», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.
Στην αναμονή και εκατοντάδες εξωσωματικές που γίνονται στο ΕΣΥ
Στο μεταξύ, στο ΕΣΥ έχουν παγώσει και οι εξωσωματικές, με αποτέλεσμα δεκάδες ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί να βρίσκονται στην αναμονή. Όπως δήλωσε στο Radio North 98 ο Γρηγόρης Γκριμπίζης, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» (όπου λειτουργεί ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΣΥ), μόνο στο δικό του νοσοκομείο περίπου 200 ζευγάρια είναι σε αναμονή για διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ στην Ελλάδα συνολικά υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες σε άλλα τέσσερα – πέντε δημόσια νοσοκομεία.
Έτσι, λοιπόν, από τέσσερις με έξι μήνες ο χρόνος αναμονής για τις γυναίκες που ήταν ήδη προγραμματισμένες για εξωσωματική μπορεί να φτάσει πλέον στους 12 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Γκριμπίζη, «ο χρόνος αναμονής είναι πολύ σημαντικός για κάποιες γυναίκες στις οποίες ο παράγοντας της ηλικίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση του ονείρου τους να αποκτήσουν παιδί με τη διαδικασία της εξωσωματικής». Αναφερόμενος στο κόστος εξωσωματικής στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ο κ. Γκριμπίζης εξήγησε ότι το ζευγάρι πληρώνει μόνο το κόστος των υλικών, τα οποία είναι περίπου στα 1.500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος είναι περίπου, κατά μέσο όρο, 3.000 ευρώ συν τα φάρμακα, ανάλογα με το αν δικαιούται ή όχι.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: larissapress.gr