Εκλογικό νόμος: Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα αποφασίζουν και θα διατάσσουν
Με τον νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση
-Αντιδράσεις από κόμματα και Δημάρχους
Τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων αλλά και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για τις εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους.
Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, οι περιφερειάρχες/δήμαρχοι όχι μόνο θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή (με 43%), αλλά ταυτόχρονα θα καθίστανται παντοδύναμοι και μπορούν να χαράζουν πολιτική και να αποφασίζουν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο της μειοψηφίας. Με την ενίσχυση της πλειοψηφούσας παράταξης αποδυναμώνεται η αναλογική εκπροσώπηση της κοινωνίας, ενώ με τη μείωση της ποσόστωσης υποβαθμίζεται και ο ρόλος των γυναικών.
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ότι με τον νέο εκλογικό νόμο (και την κατάργηση της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων. Ισχυρίζονται δε ότι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι δεν θα είναι έρμαιο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δεν θα υποχρεώνονται να κάνουν συμβιβασμούς και παζάρια για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλεργία που προκαλεί στην ηγεσία της η απλή αναλογική, υπάρχει και η πολιτική παράμετρος. Επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία σε μεγάλο αριθμό Περιφερειών και Δήμων, επιθυμεί η εκλογή να γίνεται από τον πρώτο γύρο. Και αυτό διότι στον δεύτερο γύρο είναι δύσκολο να εξασφαλίσει συμμαχίες με άλλα κόμματα, δεδομένου ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν ισχυρά ερείσματα σε αρκετές περιοχές.
Τις έντονες διαφωνίες τους για το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου κατέθεσαν αρκετοί δήμαρχοι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση».
Οι βασικές θέσεις του είναι οι εξής:
1) Είμαστε αντίθετοι στην εκλογή δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή ή με οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 50%.
2) Αν υιοθετηθεί η πρόταση, τότε η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο δεύτερος στη σειρά κατάταξης ακολουθεί με πέντε τουλάχιστον μονάδες διαφορά. Τυχόν μικρότερη μεταξύ τους διαφορά να παραπέμπει σε επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή.
3) Κατά την κρίση μας, το 43% της εκλογής δημάρχου δεν πρέπει να εκλέγει κατευθείαν το 60% των δημοτικών συμβούλων, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κλιμακωτά. Δηλαδή, το 43% να εκλέγει το 53% και στο 50% να εκλέγονται τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.
4) Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της ποσόστωσης των γυναικών στο 33%.
5) Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των δημοτικών συμβούλων, καθώς θα δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά στη διοίκηση των μικρών δήμων.
6) Είμαστε αντίθετοι στην προσαύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατά 120% και αντιπροτείνουμε ποσοστό μεταξύ 50% – 100%.
7) Είμαστε υπέρ του ποσοστού εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, αν και αυτό αυτοπροσδιορίζεται.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ