Βόλτες στο Αιγαίο…
Βγάζει, λέει, ο Ερντογάν το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο… Και είναι προκλητικό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να δυναμιτίσει τις διερευνητικές αλλά και να προκαλέσει αναταράξεις σχετικά με το θέμα του Κυπριακού, που έβαλε, ασμένως, ο ΟΗΕ σε… επιτακτική ατζέντα.
Το ερώτημα βεβαίως είναι ένα: Γιατί οι Τούρκοι δεν έβγαλαν το… «Χόρα»;
Τα «ναυάγια»
Εκτός κι αν έχει πάει για… παλιοσίδερα, όπως δηλαδή θα έπρεπε να έχει συμβεί και με το «Τσεσμέ». Γιατί το… 56χρονο σκάφος μπορεί σε… ανθρώπινα χρόνια να υποδηλώνει μια κάποια ικμάδα, αλλά για… ωκεανογραφικό μάλλον… σκουπίδια στις θάλασσες θα προκαλέσει και αυτό θα είναι το μόνο θλιβερό αποτέλεσμα – αν και δεν πρέπει να υποτιμάται μια τέτοια εξέλιξη…
Το συγκεκριμένο σκάφος και παρωχημένης τεχνολογίας είναι αλλά κι εκεί που το στέλνει το πιο πιθανόν είναι να βρει… φώκιες. Κοιτάσματα πάντως… δεν.
Ωστόσο και προφανώς δεν θα έβγαζε το «Oruc Reis», γιατί θα εξέθετε και την Ευρώπη ή μέρος αυτής, αλλά κυρίως γιατί, κατά τα φαινόμενα, δεν ενδιαφέρεται ούτε για έρευνες ούτε για… τσιπούρες.
Απλώς ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή του επικοινωνιακού τρικ, καθώς και περνάει στην ελληνική κοινή γνώμη, σε κάποιο ποσοστό –το ποσοστό διείσδυσης στην τουρκική κοινή γνώμη θα πρέπει να… ελεγχθεί σοβαρά, μετά και τις τελευταίες κοινωνικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας–, και, βεβαίως, έχει την ανάγκη να δηλώνει «παρών», ακόμα και –κυρίως– όταν πια δεν είναι…
Καλό κατευόδιο…
Δημοσίευμα της «Εστίας» περί «συγκυριαρχίας στη Θράκη», στο υποτιθέμενο σενάριο να εκλέγεται ο μουφτής «ίσος» με Πατριάρχη, ανατάραξε εκείνον τον… ύπνο του δικαίου που κάνουμε (σε γενικές γραμμές) εμείς εδώ στη Θράκη – αλλά κι εσείς εκεί στο κέντρο…
Γεγονός είναι ότι η εκλογή μουφτή δεν θα έπρεπε να απασχολεί την… Ελλάδα, όπως δεν απασχολεί και την Τουρκία, μια και τους διορίζει, όπως, δηλαδή, γίνεται στην πλειοψηφία των μουσουλμανικών κρατών σήμερα.
Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, με την οποία φλερτάρουν διάφορες κυβερνήσεις και τάσεις … Οπότε, αυτό που ξέσπασε δείχνει πως είμαστε στο σημείο είτε να την κάνουμε… κομφετί –μέρες που έρχονται– είτε να την καταπιούμε αμάσητη, με κίνδυνο… να πνιγούμε.
Και αν όλα αυτά ισχύουν (και δεν έχουμε καμιά διάθεση για αμφισβήτηση), δηλαδή τα περί δύο τάσεων εντός της Διακομματικής, που καλείται να «νοικοκυρέψει» το ζήτημα, τότε ένα πρέπει να ειπωθεί: Ότι είναι… αχρείαστες και οι τάσεις και η δημοσιοποίησή τους…
Γιατί θέμα δεν (πρέπει να) υφίσταται…
Και είναι τραγικό, στο πλαίσιο ιδιωτικών ή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, να βγαίνει στο σφυρί η… ανθεκτικότητα. Μέγα σφάλμα!
Εκτός κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει ό,τι δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι μέσα στα πολιτικά του σχέδια μια τέτοια εξέλιξη…
Εκτός και αν η Διακομματική… βάλθηκε να εντυπωσιάσει τον πρόεδρο, μιας και ο Μητσοτάκης ζήτησε, λέει, μια… τολμηρή μεταρρυθμιστική πρόταση…
Έλεος, δηλαδή…
Και επιτέλους, ας μην… το δένουμε κόμπο ότι η… Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…
Γιατί όταν τα φυσικά πρόσωπα δεν φαίνεται να εμφορούνται από αίσθημα ιστορικής ευθύνης ή έστω ευθιξίας, τότε πολλά… ανατρεπτικά μπορούν να συμβούν εν ευθέτω χρόνω…
Σκηνές από τα προσεχώς…
Και ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι είναι σίγουροι για το τι κάνουν και πιστεύουν ότι επιτελούν και έργο αγαθό για την Ελλάδα και την προάσπιση των εθνικών της δικαιωμάτων.
Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο τάσεις στη Διακομματική αποδεικνύει ότι δεν είναι «σε φάση». Γιατί είναι γνωστό πως όταν υπάρχει ομοθυμία, πάντα κάτι καλό βγαίνει.
(Ναι, ναι, αυτό το «τροπικό» φρούτο, που δύσκολα το βρίσκεις στην ελληνική αγορά.)
Αφού, λοιπόν, υπάρχουν διαφορές και αντεγκλήσεις, τέτοιες που οδηγούν (αναγκάζουν) στη δημοσιοποίησή τους, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν τα μέλη της Διακομματικής και να κάνουν ένα… διάλειμμα.
Κι ας ανατρέξουν στο Facebook, στη σελίδα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, για να ενημερωθούν για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόξενος Οζουγκεργκίν με τους «μουφτήδες Ιμπράμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε», με τους οποίους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «συνομίλησε για τα προβλήματα της ‘‘τουρκικής μειονότητας’’, που περιμένουν λύσεις»…
Έλλη Μητακίδου
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ