Λιβαδειά: Νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» στην ΕΡΤ

Λιβαδειά: Νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» στην ΕΡΤ

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» είναι αφιερωμένα σε κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

«Πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνω, πάντα μακρύτερα να κοιτάζω», γράφει ο Γκαίτε, εμπνεόμενος από την μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Η σειρά ενσωματώνει στη θεματολογία της, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, οικισμούς και περιοχές, όπου η πέτρα και ο χρόνος σταματούν στα μεγάλα μετερίζια του 1821 και αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε, όμως η μνήμη πάει πίσω αναψηλαφώντας τις θυσίες εκείνων των πολέμαρχων που μας χάρισαν το ακριβό αγαθό της Ελευθερίας.

Η ΕΡΤ τιμάει τους αγωνιστές και μας ωθεί σε έναν δημιουργικό αναστοχασμό.

Η εκπομπή επισκέφτηκε και ιχνηλάτησε περιοχές και οικισμούς όπως η Λιβαδειά, το πέρασμα των Βασιλικών όπου οι Έλληνες σταμάτησαν τον Μπεϊράν Πασά να κατέβει για βοήθεια στους πολιορκημένους Τούρκους στην Τρίπολη, τη Μενδενίτσα με το ονομαστό Κάστρο της, την Καλαμάτα που πρώτη έσυρε το χορό της Επανάστασης, το Μανιάκι με τη θυσία του Παπαφλέσσα, το Βαλτέτσι, την Τρίπολη, τα Δερβενάκια με την νίλα του Δράμαλη όπου έλαμψε η στρατηγική ικανότητα του Κολοκοτρώνη, τη Βέργα, τον Πολυάραβο όπου οι Μανιάτες ταπείνωσαν την αλαζονεία του Ιμπραήμ, τη Γραβιά, την Αράχοβα και άλλα μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

Στα μέρη τούτα ο ήχος του χρόνου σε συνεπαίρνει και αναθυμάσαι τους πολεμιστές εκείνους, που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέει ο Καβάφης, «φύλαξαν Θερμοπύλες».

Δείτε σήμερα«Λειβαδιά»
Eπεισόδιο 1

Η Λιβαδειά, πόλη πανάρχαια, χτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας, όπου το ονομαστό μαντείο μέσα στο βράχο του Τροφωνίου.

Το ποτάμι διασχίζει όλη την πόλη και στις όχθες του σώζονται ακόμα τα παλιά καλοφτιαγμένα κτήρια που ήταν παλιές βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Νερόμυλοι, βυρσοδεψεία, καταστήματα.

Υπέροχες γωνιές γεμάτες ατμόσφαιρα και αίσθηση παλαιών καιρών.

Πλούσια η ιστορία της από κατακτητές όπως Ρωμαίοι, Φράγκοι, Καταλανοί, Τούρκοι, που κατά καιρούς κυριάρχησαν στον τόπο εδώ.

Στην Επανάσταση του 1821 ήταν παρούσα με πολλά θύματα και καταστροφές.

Μια πόλη που έρχεται από το παρελθόν και βαδίζει ρωμαλέα στο μέλλον.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

Διαθέσιμο στο ERTFLIX


Σχολιάστε εδώ