«Ξηλώνει» ο Μητσοτάκης τη μονιμότητα στο Δημόσιο

«Ξηλώνει» ο Μητσοτάκης τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Με την εθελουσία έξοδο

Μπορεί το Σύνταγμα να μην επιτρέπει την άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για τη σταδιακή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, ξεκινώντας από τις ΔΕΚΟ.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου αυτού είναι η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων. Ξεκίνησε από τη ΔΕΗ, συνέχισε με τα ΕΛΤΑ και ο επόμενος σταθμός θα είναι πιθανότατα η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ. Και μπορεί το κόστος της εθελουσίας εξόδου να είναι κάθε φορά πολύ υψηλό, ωστόσο με τη διαδικασία αυτή το κράτος «απαλλάσσεται» από έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, που, λόγω μεγάλου χρόνου απασχόλησης, είχαν υψηλές αποδοχές, ενδεχομένως και ειδικά προνόμια, με συνέπεια το μισθολογικό κόστος να επιβαρύνει τον κάθε φορέα.

Από την άλλη, οι νέοι εργαζόμενοι δεν προσλαμβάνονται ως μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά με ειδικό εργασιακό καθεστώς που επιτρέπει στη διοίκηση να τερματίσει τη σύμβαση εργασίας σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων. Σε συγκεκριμένη ΔΕΚΟ οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με ορίζοντα τριετίας και με τη λήξη του χρόνου θα αξιολογηθούν με βάση την απόδοσή τους, ούτως ώστε είτε θα ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας τους είτε, στην αντίθετη περίπτωση, θα τεθούν εκτός φορέα.

Δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υιοθετήσει και το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων και να διαπραγματευτεί ξεχωριστά με κάθε νεοπροσλαμβανόμενο. Αν το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση εφαρμοστεί πιστά σε βάθος χρόνου, στο άμεσο μέλλον το εργασιακό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό. Και επειδή η άρση της μονιμότητας δεν μπορεί να περάσει από την πόρτα, θα μπει από το παράθυρο…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ