Άλμπερτ Μπουρλά: Έζησε από τα γκέτο και είδε τα όνειρά του να πραγματοποιούνται…

Άλμπερτ Μπουρλά: Έζησε από τα γκέτο και είδε τα όνειρά του να πραγματοποιούνται…

«Ο πατέρας μου και ο θείος μου διέφυγαν στην Αθήνα, κατάφεραν να αποκτήσουν ψεύτικες ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα. Έζησαν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου ως Μανώλης και Βασίλης.

Η οικογένεια της μητέρας μου μεταφέρθηκε κι εκείνη σε ένα σπίτι μέσα στο γκέτο. Η μητέρα μου, ενώ έπρεπε να κρύβεται στο σπίτι όλο το εικοσιτετράωρο, διακινδύνευε να βγαίνει. Σε μια από αυτές τις βόλτες συνελήφθη.

Εκείνη η νύχτα ήταν η μεγαλύτερη στη ζωή της θείας και του θείου. Την επομένη η μητέρα μου παρατάχθηκε σε έναν τοίχο με άλλους κρατουμένους. Λίγες στιγμές πριν εκτελεστεί, έφθασε ένας στρατιώτης και έδωσε κάποια χαρτιά στον άνδρα που ηγείτο της εκτέλεσης.

Απομάκρυναν από τον τοίχο τη μητέρα μου. Καθώς έφευγαν, η μητέρα μου άκουγε τους πυροβολισμούς που έριχναν νεκρούς όσους είχαν μείνει πίσω. Αυτός ο ήχος την ακολούθησε στο υπόλοιπο της ζωής της. Λίγο μετά αφέθηκε ελεύθερη. Οκτώ χρόνια αργότερα, οι γονείς μου γνωρίστηκαν σε ένα προξενιό.

Παντρεύτηκαν. Έκαναν δύο παιδιά – εμένα και την αδελφή μου, τη Σέλι. Ο πατέρας μου είχε δύο όνειρα για εμένα. ήθελε να γίνω επιστήμονας και να παντρευτώ μια καλή Εβραία. Είμαι ευτυχής που έζησε αρκετά ώστε να δει και τα δύο του όνειρα να πραγματοποιούνται. Δυστυχώς, πέθανε πριν γεννηθούν τα παιδιά μας. Είχαμε όμως την ευλογία να το ζήσει η μητέρα μου. Αυτή είναι η ιστορία των γονιών μου. Για πρώτη φορά σήμερα το μοιράζομαι δημόσια».

Υπογραφή: Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μιας από τις εταιρείες που μας προμηθεύουν τα εμβόλια

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ