Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει ο Τσίπρας

Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει ο Τσίπρας

Μετά την πανδημία

-Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, λέει η Κουμουνδούρου

Στην απόφαση να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενδεχομένως και πριν από το τέλος της πανδημίας, έχει καταλήξει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας.

Με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση να σταματήσει τον κατήφορο και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Αν και στην Κουμουνδούρου είχαν αποφασίσει να εντείνουν μεν την κριτική τους στην κυβέρνηση, αλλά να μη θέσουν θέμα προσφυγής στη λαϊκή βούληση, όσο διαρκεί η πανδημία, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τους υποχρεώνουν να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους. «Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει, τα προβλήματα για τον κόσμο διογκώνονται», σημειώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις, θεωρούν ωστόσο ότι διατυπώνοντας με πιεστικό τρόπο το αίτημά τους για πρόωρες εκλογές:

Πρώτον, θα στριμώξουν πολιτικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποπέσει σε λάθη, πολιτικά και επικοινωνιακά.

Δεύτερον, θα αρχίσει να διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη… κλίμα εκλογών και σταδιακά η πίεση από την κοινωνία θα μεταφερθεί στην κυβέρνηση. Από την άλλη εκτιμούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα επιχειρήσει με δική του πρωτοβουλία έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, είτε για να σταματήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία είτε –αν διαπιστώσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη– για να χρησιμοποιήσει τις εκλογές ως έξοδο διαφυγής, αφήνοντας στους επόμενους τη διαχείριση των προβλημάτων.

Στην Κουμουνδούρου, τον τελευταίο καιρό, σε αντίθεση με πριν από μερικές εβδομάδες, αντιμετωπίζουν με… συγκρατημένη αισιοδοξία το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Παράγοντες του κόμματος υποστηρίζουν ότι η φθορά που έχει υποστεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ θεωρούν ότι με βάση τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι μονοψήφια (την προσδιορίζουν γύρω στις 7 – 8 μονάδες). Εκφράζουν δε τη βεβαιότητα ότι η απόσταση θα μικρύνει κι άλλο μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Εδραιώνεται έτσι σιγά σιγά η πεποίθηση του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία «έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση».

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της κριτικής, καθώς η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και οι (διαδοχικές) αστοχίες του Κυρ. Μητσοτάκη διαμορφώνουν ένα προνομιακό πεδίο για την αντιπολίτευση. Ενδεικτικό της διάθεσης της Κουμουνδούρου να… ανοίξει τη βεντάλια στην κριτική της προς την κυβέρνηση ήταν η επιστολή που απέστειλε ο Αλ. Τσίπρας προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, όπου και κατήγγειλε την «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» της κυβέρνησης.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα που υποβαθμίζουν το κύρος και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθιστώντας εμμέσως υπεύθυνο για την κατάσταση και τον κ. Τασούλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορούσε τα ΜΜΕ, ενώ μίλησε για αδιαφάνεια και για «δωράκια» σε εκδότες και καναλάρχες.

Ανάλογη στάση θα τηρήσει στη συνέχεια και σε μια σειρά νομοθετήματα που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και αυτό που έχει να κάνει με την ψήφο των αποδήμων, όπου η Κουμουνδούρου έχει εγείρει ήδη ενστάσεις για το κατά πόσο οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει διασφαλίζουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Εμμέσως εγκαλούν την κυβέρνηση τονίζοντας ότι πρόθεσή της είναι να «μαγειρέψει» τα πράγματα, ούτως ώστε να διασωθεί εκλογικά με την ψήφο των αποδήμων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ