Αυτός είναι ο πιο ακριβής χάρτης της Γης
Έναν νέο δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ακριβής που έχει γίνει ποτέ, έφτιαξαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ντρέξελ και Πρίνστον. Το δημιούργημά τους είναι επίπεδο και κεντραρισμένο σε κάθε πόλο.
Σε αντίθεση με άλλους επίπεδους χάρτες, ο νέος χάρτης δεν παραμορφώνει τους ωκεανούς ή τις χερσαίες περιοχές. Για παράδειγμα πολλοί δισδιάστατοι χάρτες δείχνουν τη Γροιλανδία να έχει το ίδιο μέγεθος με την Αφρική, ενώ στην πραγματικότητα η Αφρική είναι 14 φορές μεγαλύτερη, όπως αναφέρει το «Scientific American».
Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένους ορθογώνιους χάρτες που είναι πολύ μεγάλοι, «αυτός είναι ένας χάρτης που μπορείτε να κρατήσετε στο χέρι σας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής J. Richard Gott, ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Το 2007, ο Gott και ο συν-ερευνητής της μελέτης David Goldberg, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια, δημιούργησαν ένα σύστημα αξιολόγησης των υπαρχόντων επίπεδων χαρτών, με βάση μια σειρά κριτηρίων όπως σφάλματα απόστασης και δυσμορφίες. Αυτό το σύστημα ποσοτικοποιεί κάθε νέο χάρτη με βαθμολογία Goldberg-Gott, παρέχοντας μια βασική κατάταξη ακρίβειας στην οποία όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη.
«Ένας χάρτης δεν μπορεί να κάνει τα πάντα τέλεια. Ένας χάρτης που είναι καλός σε ένα πράγμα μπορεί να μην είναι καλός στην απεικόνιση άλλων πραγμάτων», λέει ο Gott. Για παράδειγμα ο παγκόσμιος χάρτης που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η προβολή Mercator, έχει βαθμολογία 8.396. Αυτός ο χάρτης βρίσκεται σε πολλές σχολικές αίθουσες και αποτελεί τη βάση για τους Χάρτες της Google.
Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της ομάδας, η κορυφαία προβολή επίπεδου χάρτη είναι ο Winkel Tripel που δημιουργήθηκε το 1921, όταν το πρότεινε ο Γερμανός χαρτογράφος Oswald Winkel, και τον οποίο χρησιμοποιεί τώρα η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία (National Geographic Society). Αυτός ο χάρτης έχει βαθμολογία 4,563, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα σφάλμα καθώς χωρίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δύο. Αυτό το σφάλμα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η Ασία και η Χαβάη απέχουν περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα.
Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα οι ερευνητές, προσέγγισαν τη χαρτογράφηση διαφορετικά, με την ελπίδα να σχεδιάσουν έναν «επίπεδο χάρτη με ελάχιστα σφάλματα», δήλωσε ο Gott.
Για τον νέο χάρτη οι επιστήμονες δανείστηκαν ιδέες από προηγούμενες έρευνες για πολυέδρα ή τρισδιάστατα σχήματα. Το 1943, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ δημιούργησε την πολυεδρική προβολή Dymaxion, έναν χάρτη με αξιοπρεπή ακρίβεια μεγέθους χώρας, καθώς και μια στρογγυλή Ανταρκτική, αλλά λόγω των περίεργων σχημάτων ήταν δύσκολο να αποτελέσει βάση για κάτι. Ο Gott βελτίωσε αυτόν τον σχεδιασμό, αντλώντας έμπνευση για τη δημιουργία ενός χάρτη διπλής όψης.
Πηγή: ΕΡΤnews/Εύη Τσιριγωτάκη με πληροφορίες απο Livescience