Θ. Σκυλακάκης: Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο μια νέα δημοσιονομική κρίση

Θ. Σκυλακάκης: Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο μια νέα δημοσιονομική κρίση

Διευκρινίσεις σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στην ισχύουσα οικονομική πολιτική έδωσε του πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η χορήγηση tablet σε μεγάλο αριθμό μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά είναι το πρώτο μέτρο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναμένουμε να έρθει από το υπουργείο Παιδείας η σχετική απόφαση για να προχωρήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων όσον αφορά στο ψηφιακό μέρος της εκπαίδευσης.

Με το σχετικό κονδύλι θα διατεθούν tablet σε πάνω από 500.000 παιδιά» διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια διαδικασία για να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις που ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2020. Θα ακολουθήσουν και άλλα προχρηματοδοτούμενα έργα τις επόμενες ημέρες.

Η πανδημία αυτή έχει τεράστιες αβεβαιότητες κι αυτές απαιτούν να είμαστε σώφρονες. Είμαστε εδώ για να στηριχθεί η οικονομία αλλά με πεπερασμένους πόρους και με πολλή προσεκτική στόχευση στην επόμενη φάση. Έχουμε κάνει τους λογαριασμούς μας ώστε να τα βγάλουμε πέρα, αλλά με πολύ προσοχή στους πόρους που μπορεί να διατεθούν για αυτό και θα χρειαστεί πολλή προσεκτική στόχευση κατά την έξοδο από την κρίση. Όλα θα είναι με μέτρο, όλα θα είναι μετρημένα» τόνισε ο υπουργός.

«Υπάρχει η ανάγκη σταδιακά οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν πληγεί λιγότερο ή και καθόλου, να συνειδητοποιήσουν ότι όταν θα λήξει η πανδημία θα κινηθούν με τις δικές τους δυνάμεις.

Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με την πραγματική ζωή και τα πραγματικά δημόσια έσοδα και να κρατήσουμε τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας

Δεν θα υπάρξει «κούρεμα» θα υπάρξουν ρυθμίσεις, θα υπάρξουν ενισχύσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2,3 που δεν θα είναι επιστρεπτέες, αυτό να είναι σαφές, κι όλα αυτά θα τα παρουσιάσουμε στην ώρα τους.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην χώρα είναι να ξαναμπεί σε κάποια δημοσιονομική κρίση. Αυτό δεν πρόκειται επ’ ουδενί να το αφήσουμε να συμβεί. Το μακρύ lockdown επηρεάζει προφανώς τις προβλέψεις μας. Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του προϋπολογισμού πρέπει να έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη από την πανδημία και να εξαλειφθούν μια σειρά από αβεβαιότητες για να κάνουμε τον σχεδιασμό μας.

Μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα θα αξιολογήσουμε μετά το τέλος της πανδημίας και αφού γνωρίζουμε και το ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα θέσει η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ακριβώς εκεί που ήταν πριν από την πανδημία, όμως κάποιους στόχους θα αρχίσει να θέτει σίγουρα. Για αν φτιάξουμε την άνοιξη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε τους κανόνες».

Τι ισχύει για τις αποδείξεις

«Όσον αφορά στο «χτίσιμο του αφορολόγητου» ισχύουν το γνωστά για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Θα δούμε το πώς αυτά θα προσαρμοστούν στη βάση των lockdown γιατί όντως εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα.

Τα πληττόμενα νοικοκυριά πάντως θα έχουν μικρότερο θέμα γιατί οι ενισχύσεις που έχουν λάβει δεν μετράνε ως εισόδημα, οπότε δεν μετράει στις ενισχύσεις το 30%

Ετοιμάζεται επίσης μια εφαρμογή από την ΑΑΔΕ για τις χάρτινες αποδείξεις, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν όταν πληρώνουν με μετρητά.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί η ΑΑΔΕ να ελέγχει εάν η ίδια απόδειξη δηλώθηκε από αυτόν που την εξέδωσε.
Αυτό θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό όπλο και θα δώσουμε και τα αντίστοιχα κίνητρα για αν συλλάβουμε τα κυκλώματα που «χακάρουν» τις ταμειακές μηχανές ώστε να μην δηλώνονται οι αποδείξεις. Ο πολίτης νομίζει ότι έχει πληρώσει το ΦΠΑ στο κράτος, ενώ στην πραγματικότητα κάποιος τον υφαρπάζει.

Εκεί θα συνεργαστούμε πολίτες και Πολιτεία για να θέσουμε τέλος σε ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα φοροδιαφυγής. Αυτά όλα θα ισχύσουν από την ώρα που θα ανακοινωθούν», κατέληξε ο υπουργός.

Φωτο αρχείου


Σχολιάστε εδώ