Θ. Καραΐσκος στο “Π”: Η νέα εποχή για τον Δήμο Λαμιέων και η πανδημία

Θ. Καραΐσκος στο “Π”: Η νέα εποχή για τον Δήμο Λαμιέων και η πανδημία

Του
Θύμιου Καραΐσκου
Δημάρχου Λαμιέων


Η συναίνεση, η σύνθεση και ο διάλογος είναι τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη νέα εποχή. Ένας διάλογος που δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το εργαλείο για να φτάσουμε στην αποτελεσματικότητα που έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες.

Ήδη στον πρώτο χρόνο επιχειρήσαμε και πετύχαμε αναδιάταξη των δυνάμεών μας και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας, λειτουργώντας σε νέες ταχύτητες.

Η νέα όμως πραγματικότητα και η πανδημική κρίση μας ανάγκασαν να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, φροντίζοντας πάνω από όλα να βρεθούμε δίπλα στην κοινωνία.

Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή της προστασίας του πολίτη και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πνεύμα αυτό, ανασυγκροτήσαμε τους μηχανισμούς του δήμου μας για να αντεπεξέλθουμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση, που δυστυχώς φαίνεται πως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε.

Αναλάβαμε άμεσα πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις, σηκώνοντας μόνοι μας το βάρος, χωρίς να περιμένουμε ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

Με αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής υπευθυνότητας, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε δράση και να βαδίσουμε ακόμη και σε αχαρτογράφητα για εμάς πεδία μιας νέας κατάστασης στον κοινωνικό τομέα. Καταλάβαμε γρήγορα ότι χρειάζονται συμπαγείς δομές, ευέλικτα σχήματα, γρήγορες αποφάσεις και φυσικά μια διαρκής αναθεώρηση ακόμα και παραδοσιακών λειτουργιών του δήμου, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ταχύτητα των προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, δημιουργούμε έναν προνοιακό χάρτη, μέσω του οποίου θα μπορούμε να προβλέπουμε τις επόμενες ανάγκες. Εξ ανάγκης αναπτύξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, προσεγγίζοντας από την αρχή το θέμα με ψυχραιμία και ρεαλισμό για να μπορέσουμε να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης.

Όμως η μάχη δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε, δουλεύοντας με μεθοδικότητα, επικαιροποιούμε συνεχώς και αδιάλειπτα τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις, αλλά συγχρόνως μετασχηματίζουμε τη διοικητική δομή του δήμου σε μια λειτουργικά αποτελεσματική δομή. Η κρίση μας δίδαξε πολλά. Μας οδήγησε σε συμπεράσματα, τα οποία αποτελούν την πυξίδα μας για το επόμενο διάστημα. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία, να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να φέρουμε πάλι τη ζωή μας πίσω και να θεραπεύσουμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα για το δήμο, σχεδιάζοντας έργα και παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, επιδιώκοντας να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Προσδοκώντας τη μέρα που θα επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα, επιδιώκουμε ο δήμος μας να είναι έτοιμος ώστε μεθοδικά και στοχευμένα να ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο, για μια πόλη λειτουργική, μια πόλη φιλική για τον πολίτη. Με σχέδιο και προγραμματισμό υλοποιούμε το όραμά μας για μια νέα Λαμία, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Δρομολογούμε έργα και παρεμβάσεις προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 100.000.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των δημοτών και την ανάπτυξη του δήμου σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε τοπικό διαμέρισμα.

Έχουμε την τύχη να έχουμε γεννηθεί και να ζούμε σε μια γωνιά της γης που είναι γεμάτη ομορφιά και ιστορία. Εδώ διαδραματίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας. Με σεβασμό στο παρελθόν, αναδεικνύουμε το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος με έργα και παρεμβάσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, η ανάπλαση του χώρου των Θερμοπυλών, το Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου και η αναστήλωση της Γέφυρας της Αλαμάνας, ως φόρος τιμής στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, και, τέλος, η ανάδειξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Περνάμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, με στρατηγική επιλογή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληλα με τα βήματα που γίνονται από το κράτος, τα σχέδιά μας έρχονται να κουμπώσουν σε αυτές τις επιλογές, με στόχο την εξυπηρέτηση των δημοτών με ηλεκτρονικό τρόπο για το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του δήμου.

Η ψηφιακή εποχή δεν αποτελεί μόνο πρόκληση, αποτελεί και υποχρέωση για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις. Μια εποχή που δεν μειώνει σε τίποτα τη λογοδοσία, αλλά αντίθετα την ενισχύει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Μόνο έτσι δεν θα αφήσουμε πίσω μας ψηφιακά χάσματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργήσουμε αποκλεισμούς και ψηφιακά αναλφάβητους. Δεν εγκαταλείπουμε παραδοσιακές λειτουργίες, αντίθετα τις ενισχύουμε, φιλοδοξώντας η νέα ψηφιακή εποχή να μπορεί να στεγάσει το σύνολο των πολιτών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε στα δύσκολα, κάτι που είχαμε επιλέξει από την αρχή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ