Ν. Σουλιώτης στο “Π”: Χρειαζόμαστε χρήματα και προσωπικό
-Νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες
-Οι τρεις αδικίες που πρέπει να αρθούν
Του
ΝΙΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
Προέδρου ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
και Δημάρχου Καρπενησίου
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στις στήλες της εφημερίδας σας.
Είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή της Αυτοδιοίκησης και, πιστέψτε με, από όσο πιο απομακρυσμένα την ακούς τόσο πιο ηχηρά είναι τα προβλήματα και τα μηνύματα που εκπέμπει.
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που διαχρονικά βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Το πρώτο ανάχωμα που θα βρει στην επίλυση του προβλήματός του ο πολίτης είναι ο Δήμος, είτε πρόκειται για αίτημα, είτε πρόκειται να ζητήσει βοήθεια, είτε για να μεταφέρει το παράπονό του. Άλλωστε, η φράση «τα παράπονα στον δήμαρχο» μόνο τυχαία δεν είναι.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που δέχθηκε τις μεγαλύτερες περικοπές από οποιονδήποτε άλλο φορέα διοίκησης στην πατρίδα μας, ενώ παράλληλα σήκωσε το μεγαλύτερο φορτίο του κοινωνικού κράτους και κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες. Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, οι δήμοι ήταν αυτοί που βρέθηκαν πάλι δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις δομές που είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτήν τη μάχη.
Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την εξασφάλιση υγειονομικά καθαρού περιβάλλοντος στα σχολεία, με την πρόσληψη καθαριστριών, την προμήθεια μασκών και τις συνεχείς απολυμάνσεις, τα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης των δημοτών, την αξιοποίηση εφαρμογών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων με απαλλαγές από δημοτικά τέλη, η Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι είναι πρωταγωνίστρια στα δύσκολα και τιμάει τον θεσμικό της ρόλο.
Θα μπορούσα να προσθέσω την παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και πάντα καταντάει να είναι ο εύκολος σάκος του μποξ, όπως είδαμε και πρόσφατα.
Τι εργαλεία έχουν σήμερα οι δήμαρχοι για να επιτελέσουν το έργο τους;
Αναφέρω μερικά από τα πιο βασικά θέματα που είναι διαχρονικά και έχουν καταστεί απολύτως επίκαιρα, λόγω των συνθηκών.
Πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα των Δήμων. Να γίνει μια αναπροσαρμογή στην κατανομή και αύξηση των ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δήμοι που οι ΚΑΠ δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.
Εκτός από τα χρήματα χρειαζόμαστε και προσωπικό.
Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες, με υψηλή εξοικείωση όσον αφορά την τεχνολογία, οι οποίοι μαζί με τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα καταφέρουν να αποτελέσουν ένα μείγμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στους δήμους.
Μπορεί να πει κάποιος ότι το σύστημα κινητικότητας έλυσε ορισμένα προβλήματα, αλλά μάλλον αυτά που δημιούργησε ήταν περισσότερα. Μικροί και απομακρυσμένοι δήμοι έχουν αποψιλωθεί πλήρως. Δεν υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν γίνεται να μην έχει λόγο σε αυτό ο φορέας στον οποίο εργάζεται ο υπάλληλος.
Επίσης, βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη των δήμων θα αποτελέσει η τροποποίηση του ν. 4412/2016, που ξέρω ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αλλά πραγματικά έχουμε καθυστερήσει. Με την ευκαιρία της αναφοράς μου, να τονίσω ότι δεν θέλουμε ένα εργαλείο ασυδοσίας και αδιαφάνειας, άλλα έναν τρόπο για να κάνουμε τη δουλειά μας γρήγορα και αποτελεσματικά.
Στο διάστημα αυτό τρέχει το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο και ελπίδα για την υλοποίηση σημαντικών έργων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και δεν θα είναι σε θέση να υποβάλουν προτάσεις και είναι άδικο αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες να μείνουν θεατές σε αυτήν τη χρηματοδότηση. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και ξέρω ότι είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών όλοι οι δήμοι να έχουν μερίδιο σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο.
Τέλος, θα ήταν σημαντικό –και επιβάλλεται– ο Α’ βαθμός να έχει ένα δικό του χρηματοδοτικό μερίδιο από το ΠΔΕ.
Και, φυσικά, μετά τα χρήματα και το προσωπικό, θα πρέπει να μπορούν οι δημοτικές αρχές να παίρνουν αποφάσεις.
Ο νέος εκλογικός νόμος, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση και, κατά γενική ομολογία, είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα επιλύσει αυτά τα προβλήματα.
Προφανώς, αυτός ο νόμος δεν λύνει τα πολλά και πιο δύσκολα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία επιβάλλεται να επιλύσει ο επόμενος νόμος, που θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, τη διαλειτουργικότητα, την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.
Επίσης, θα πρέπει άμεσα να αρθούν τρεις αδικίες που αφορούν όλους τους αυτοδιοικητικούς και που πολλές φορές αποφεύγουμε να λέμε φωναχτά.
1. Εξορθολογισμός και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων, δυνάμει των οποίων καθορίζονται οι αποδοχές των δημάρχων. Η δουλειά του δημάρχου είναι συγκεκριμένη και εξίσου απαιτητική, είτε μιλάμε για τον Δήμο Καρπενησίου, είτε για τον Δήμο Τρικκαίων, είτε για τον Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, εμείς που υπηρετούμε σε περιφερειακούς δήμους γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκτός από τον επιτελικό μας ρόλο ασχολούμαστε με όλα. Νομίζω πως όλοι το ξέρουν αυτό. Για να μην κάνω την αντιστοίχιση με τους βουλευτές, που όλοι και ορθώς αμείβονται το ίδιο, είτε κάποιος είναι βουλευτής Ευρυτανίας είτε είναι βουλευτής Λάρισας.
2. Εξομοίωση όλων των αντιδημάρχων και όλων των προέδρων δημοτικών συμβουλίων ως προς τις αποδοχές, έτσι ώστε να μη διαχωρίζονται σε αιρετούς δύο κατηγοριών.
3. Επαναφορά αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους (μιλάμε για ένα τόσο ευτελές κόστος που μόνο αδικία παράγει και τίποτα άλλο).
Με την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα θα γυρίσουμε σε μια κανονικότητα και θα είμαστε ασφαλείς στις συναντήσεις μας και στις δράσεις μας, οι 13 ΠΕΔ και οι ΚΕΔΕ έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε έναν δρόμο γόνιμου διαλόγου, διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων, συνεργασιών, που θα αλλάξουν την Αυτοδιοίκηση, κάνοντάς την πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ωφέλιμη για τους δημότες.
Χρειάζονται απλές, στοχευμένες αλλαγές που θα φέρουν γρήγορες ρεαλιστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα και θα βάλουν τις βάσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί ισότιμο συνεταίρο του κεντρικού κράτους.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: evrytanikospalmos.gr