Μ. Συντυχάκης στο “Π”: Η τέχνη και η ενημέρωση στο κρεβάτι του Προκρούστη

Μ. Συντυχάκης στο “Π”: Η τέχνη και η ενημέρωση στο κρεβάτι του Προκρούστη

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
Βουλευτή του ΚΚΕ


Ο νόμος για τα Οπτικοακουστικά Μέσα, που ψηφίστηκε στη Βουλή, αφορά την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, η οποία –εκτός των άλλων– προβλέπει την εφαρμογή του «τρομονόμου» για αυτά τα Μέσα.

Με τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε –με άλλες διατάξεις– να προσφέρει στους καναλάρχες νέα δώρα ύψους 3.500.000 ευρώ και ακόμη πιο φτηνή κι ευέλικτη εργασία, με το πρόσχημα να «ενθαρρύνουμε την υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού». Αντίθετα, για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ επιφύλαξε νέο χτύπημα στα ήδη ελάχιστα εργασιακά τους δικαιώματα, προδιαγράφοντας απολύσεις, εργολαβικούς εργαζομένους, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την αντιδραστική Ευρωπαϊκή Οδηγία και το νομοσχέδιο συνολικά, που είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών, καναλαρχών, επιχειρηματιών των ΜΜΕ.

Ειδικά οι διατάξεις των άρθρων 8 και της παρ. 1γ του άρθρου 32 είναι επικίνδυνες και αντιδραστικές, χτυπούν ευθέως τις λαϊκές ελευθερίες, κάθε γνώμη και έκφραση που αμφισβητεί την κυρίαρχη ιδεολογία της αστικής τάξης, τη σαπίλα και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Στο όνομα της «υποκίνησης σε βία ή μίσος και πρόκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020», δηλαδή τον γνωστό «τρομονόμο» (άρθρα 187Α και 187Β «Τρομοκρατικές πράξεις – Τρομοκρατική οργάνωση» του ΠΚ, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4619/2019), έρχεται αυτή η Οδηγία με τα συγκεκριμένα άρθρα και ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευθούν στο διαδίκτυο έργα με προοδευτικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο και να διωχθούν καλλιτέχνες, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία, Γερμανία), αποδίδοντας σε πολλούς μέχρι και ποινές φυλάκισης!

Με το πρόσχημα ότι μπαίνουν κανόνες, στην πραγματικότητα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη οι λαϊκές ελευθερίες. Επιχειρείται η προληπτική λογοκρισία για το ριζοσπαστικό και προοδευτικό έργο, εξισώνονται με εκείνα που έχουν ρατσιστικό, σεξιστικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο, τα οποία έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι πρόκειται απλά για «αυστηρότερους κανόνες, προκειμένου το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, οπουδήποτε κι αν προβάλλεται, να μην εκπέμπει μηνύματα μίσους για το φύλο, τις πεποιθήσεις, το χρώμα» κ.ο.κ. Στην ουσία πρόκειται για τις γνωστές κατευθύνσεις της ΕΕ, που βάζουν στο στόχαστρο τη λεγόμενη «ριζοσπαστικοποίηση», ποινικοποιούν την ανατρεπτική πάλη και ιδεολογία και εξισώνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Δικαιολογημένα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα – Ακρόαμα αντιδρούν, καταδικάζοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και βροντοφωνάζοντας: «Καταστολή, φακέλωμα και τρομοκρατία, αυτή είναι της Ευρώπης η δημοκρατία»! 

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις λαϊκές αντιδράσεις, αναγκάστηκε να ελιχθεί με αναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων, χωρίς όμως να αλλάξει την ουσία των ρυθμίσεων.

Απύθμενη υποκρισία κράτησαν όλα τα αστικά κόμματα στη Βουλή, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στρουθοκαμηλίζοντας για άλλη μια φορά και κάνοντας πως δεν βλέπει ότι το νομοσχέδιο εμπλουτίζει τον ευρωπαϊκό «τρομονόμο» και απαγορεύει την ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε προοδευτικής, ριζοσπαστικής φωνής.

Άλλωστε είναι ο ίδιος που ως κυβέρνηση κύρωσε τη συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ και νομοθέτησε αντίστοιχες διατάξεις λογοκρισίας στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα. Επίσης προτίμησε να «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» από την Ολομέλεια λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, με πρόσχημα την απόρριψη της τροπολογίας του για την ΕΡΤ.

Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη, απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση που επιβάλλει η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, οποιασδήποτε απόχρωσης. Αντιπαλεύει σταθερά τη λογοκρισία της τέχνης, τη μονοφωνία και τον ευνουχισμό της αντικειμενικής ενημέρωσης, τους ψεύτικους και αποπροσανατολιστικούς δικομματικούς καβγάδες, τον εξοβελισμό απ’ την ενημέρωση των αναγκών και φυσικά των αγώνων του λαού. Ειδικά η αντιπαράθεση των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ αποτελεί μνημείο υποκρισίας, όταν είναι γνωστό ότι κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΡΤ ως κυβερνητικό φερέφωνο.

Το ΚΚΕ συντάσσεται με τη θέση των φορέων θεάματος – ακροάματος, που λένε πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν θωρακίζει, αλλά πνίγει την ελευθερία έκφρασης, που λένε ότι η τέχνη δεν είναι δημόσια απειλή. Καλεί τους καλλιτέχνες, τον λαό και τη νεολαία στον αγώνα για να μείνουν στα χαρτιά αυτά τα νομοθετήματα, για να είναι η τέχνη και ο πολιτισμός, η ενημέρωση πραγματικά δικαιώματα και όχι εμπορεύματα, ενίοτε μάλιστα και απαγορευμένα!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ