Ανατροπές φέρνει η απλή αναλογική

-Στα σκαριά νέα κόμματα δεξιά και αριστερά…

Ανατροπές και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού της χώρας θα φέρει η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, το ερχόμενο φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας, η σύνθεση του Κοινοβουλίου θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Δεδομένου ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο όριο, ο αριθμός των κομμάτων που θα εκλέγουν βουλευτή/ές θα είναι διψήφιος, ενώ σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι μόλις… έξι! Έτσι εξηγείται και η κινητικότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και θα γίνει ακόμη πιο έντονη τους επόμενους μήνες. Τόσο στον χώρο της Δεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων.

Και ναι μεν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές δυνάμεις μετά τις πρώτες εκλογές. Αν δηλαδή θα υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη κι αν δεν αποτραπούν οι επαναληπτικές εκλογές, τα κόμματα που θα έχουν αναδειχθεί λόγω απλής αναλογικής θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν πολιτικά με τα μεγαλύτερα κόμματα εν όψει των δεύτερων εκλογών.

Επιπλέον, υπάρχει και το… κίνητρο της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς τα κόμματα που θα συγκεντρώσουν από ένα ποσοστό και πάνω στο μέλλον θα εισπράξουν μερίδιο από την… κρατική πίτα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι περίεργο ότι προϊόντος του χρόνου προκύπτουν νέα πολιτικά σχήματα. Στο… δεξιό οροπέδιο, Θ. Τζήμερος και Φ. Κρανιδιώτης επισημοποίησαν τη συμφωνία που είχαν κάνει πριν από μήνες για κοινή κάθοδο στις εκλογές ως… «φορείς ενός μοντέρνου πατριωτισμού».

Ακόμη ο Γ. Τράγκας, που δηλώνει… παλαιός Καραμανλικός (του εθνάρχη), θα ηγηθεί των Ελεύθερων Ανθρώπων, ενώ την ίδια ώρα στελέχη με μακρά θητεία στη Νέα Δημοκρατία (Χρ. Ζώης, Σ. Τσιτουρίδης, Αργ. Ντινόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος κ.α.) σχεδιάζουν την ίδρυση νέου κόμματος.

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και… στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Πρώην στελέχη του Ποταμιού διερευνούν τις δυνατότητες ανασύστασης του κόμματος που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες και τελείωσε την καριέρα του… πρόωρα και άδοξα. Ο Στ. Θεοδωράκης κατέστησε σαφές ότι δεν μετέχει σε αυτές τις συζητήσεις. Αυτόνομα στις εκλογές έχει ανακοινώσει ότι θα κατέβει ο Ν. Κοτζιάς με την Κίνηση «Πράττω», ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί η απλή αναλογική για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου και τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη, αν κι εφόσον αποφασίσουν να κατέβουν στις εκλογές.

Σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Α­ΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία διαθέτει έναν σταθερό και ισχυρό πυρήνα ψηφοφόρων, ενώ πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την ενδεχόμενη κάθοδο στις επόμενες εκλογές πολιτικών σχηματισμών όπως το Κόμμα των Κυνηγών, το οποίο έχει υποστηρικτές σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ