Ρισκάρουν τις ζωές ασθενών σε ΜΕΘ με άλλα νοσήματα

Μύθος οι προσλήψεις σε ΜΕΘ – Με αναγκαστικές μετακινήσεις καλύπτονται τα κενά!

-Βράζει η Αττική – Προς παράταση του lockdown

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Μύθος αποδεικνύεται ότι είναι τελικά οι εκατο­ντάδες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας ότι έχουν γίνει στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ στον βωμό του κορονοϊού ρισκάρονται οι ζωές ασθενών σε ΜΕΘ με άλλα νοσήματα.

Το γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει η εντολή που υπογράφει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Αττικής Χρήστος Ροϊλός για αναγκαστική μετακίνηση δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας και δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του Τζανείου προς τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν». Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ΥΠΕ.

«Η αποδυνάμωση των non COVID ΜΕΘ μοιραία οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας κλινών για να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ covid με βεβιασμένο και σπασμωδικό τρόπο, ενώ βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών και καταδικάζει τα δημόσια νοσοκομεία να ασχολούνται μόνιμα μόνο με ένα νόσημα σε βάρος όλης της λοιπής νοσηρότητας», καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οι οποίες πρέπει να γίνουν έστω και τώρα με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας, όπως απαιτούμε εδώ και 11 ολόκληρους μήνες», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ματίνας Παγώνη στο «ΠΑΡΟΝ», στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε πλήρη εικόνα για την απόδοση του τελευταίου lockdown στην Αττική, έτσι ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί η εκ νέου παράταση ή η ελάφρυνση των μέτρων.

Πάντως, αν και στις αρχές της εβδομάδας η «Μήδεια» βοήθησε στην ψευδαίσθηση ότι τα κρούσματα μειώνονται, όταν τα τεστ επανήλθαν σε υψηλούς αριθμούς φάνηκε η ζοφερή πραγματικότητα, με μια αλματώδη αύξηση, που έφθασε τα 1.400 κρούσματα.

Η Αττική βράζει ακόμη, αφού συγκεντρώνει περίπου τα μισά κρούσματα της επικράτειας (την Παρασκευή 722 από τα 1.460), με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια να καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό. Ασφυκτική είναι η πίεση στις ΜΕΘ, αφού η κάλυψη αγγίζει το 83%, με περίπου 19 κλίνες κενές.

«Όχι τα σχολεία»
Με δήλωσή του στο «ΠΑΡΟΝ», ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης τονίζει ότι «θα ήταν βιαστική η άρση μέτρων στην Αττική, χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί τις επόμενες μέρες θα ανέβουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων».

Επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και όχι τα σχολεία. Το ενδεχόμενο διασποράς σε αυτήν την περίπτωση είναι μειωμένο, ενώ, αντίθετα, με τα σχολεία ανοιχτά αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή μόλυνση, γιατί τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό σε παππούδες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Αναγκαία θεωρεί την παράταση του lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι».


Αντώνης Μανιτάκης: Ο μόνος ανεκτός συνταγματικά είναι ο οικειοθελής εμβολιασμός

«Ο μόνος ανεκτός συνταγματικά εμβολιασμός είναι ο προαιρετικός ή οικειοθελής, όχι μόνον διότι στηρίζεται στη συναίνεση, αλλά και διότι αν κριθεί με κριτήρια δημόσιας πολιτικής της Υγείας είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικός», επισημαίνει σε άρθρο του με τίτλο «Ο πειθαναγκασμός του προαιρετικού εμβολιασμού» ο ομότιμος καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Καταλήγει δε, υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Αυτό είναι το πλεονέκτημά του, ότι ως βάση του έχει την πειθώ και τον πειθαναγκασμό και όχι τον καταναγκασμό και καλλιεργεί έμμεσα μια κουλτούρα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ασυνείδητα μια πρακτική κοινωνικής αλληλεγγύης».


Το κινεζικό εμβόλιο σαρώνει…

«Η Κίνα με το δικό της εμβόλιο CoronaVac της εταιρείας Sinovac όχι μόνον εμβολιάζει με ταχύτητα τα εκατομμύρια των δικών της πολιτών, αλλά και εκατομμύρια πολιτών σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Οι γείτονές μας οι Σέρβοι πριν από λίγες εβδομάδες προμηθεύτηκαν ένα εκατομμύριο κινεζικά εμβόλια. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την προμήθεια 40 εκατομμυρίων δόσεων. Η Τουρκία όχι μόνο καλύπτει τις δικές της ανάγκες με το κινεζικό εμβόλιο, αλλά συμμετείχε ενεργά στην πραγματοποίηση μελετών τρίτης φάσεως για την αποτελεσματικότητα του CoronaVac, που φθάνει το 91,25%».

(Από το άρθρο του Δημήτρη Λινού, ομότιμου καθηγητή
Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, lecturer στο Harvard Medical School)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: larissapress.gr


Σχολιάστε εδώ