Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦ Φουλ για τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βαδίζει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μετά και την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας να την προτείνει μετά τη λήξη της θητείας του Θεόδωρου Μητράκου. Το τελικό ok αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η κυρία Παπακων­σταντίνου έχει μακροσκελές βιογραφικό. Έχει διατελέσει γενική γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών και γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το 2012 – 2014, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα.

♦ Στύλωσε τα πόδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη διαγραφή χρέους λόγω πανδημίας, επισημαίνοντας στις χώρες που πιέζουν ότι θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Επισήμανε, πάντως, ότι είναι σίγουρη πως το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης! Σίγουρα μας δουλεύει…

♦ Πάντα στην πρώτη γραμμή η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Εκτιμά ότι είναι εφικτή η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% που είναι σήμερα στο 48% το 2023. Και αυτή η αύξηση θα φέρει και νέες δουλειές.

♦ Στροφή στην καθαρή ενέργεια κάνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Apple, Facebook, Google και Microsoft, που είναι ήδη πρώτοι στην κατανάλωση πράσινης ενέργειας. Το άθροισμα της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι πέντε αυτές εταιρείες ξεπερνά τις 45 τεραβατώρες τον χρόνο, φτάνοντας την κατανάλωση ενέργειας μιας μικρής χώρας, όπως η Νέα Ζηλανδία.

♦ Λεφτά, τελικά, υπάρχουν… Αρκεί να μπεις στον κόπο να ψάξεις, να χτυπήσεις πόρτες. Μία από αυτές είναι του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρόεδρος της οποίας είναι ο Βέρνερ Χόγιερ. Ήδη αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της Ελλάδας με 2,8 δισ. ευρώ μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον κ. Χόγιερ. Το 2020 η ΕΤΕπ και το ΕΙF έδωσαν 1,2 δισ. ευρώ συνολικά για στοχευμένες πιστωτικές γραμμές, τις οποίες διαχειρίζονται οι 11 τράπεζες.

♦ Κι άλλη απώλεια: Κατά 3,7% μειώθηκαν το 2020 τα έσοδα από τα ασφάλιστρα, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εργασιών του κλάδου ζωής και ειδικότερα των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής και αποταμίευσης. Τα συνολικά ασφάλιστρα το 2020 ήταν 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ ήταν ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, που σημείωσαν πτώση 8%.

♦ Το παγκόσμιο εμπόριο μέσα στο 2020 συρρικνώθηκε κατά 9%. Καθοριστική ήταν η ραγδαία πτώση κατά 15% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η ανάσχεση της πανδημίας υπαγόρευσε την αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων, των μετακινήσεων και των ταξιδιών στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Στη συνέχεια ανέκαμψε δυναμικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, με τις εμπορικές συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση περίπου 8% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

♦ Μας έχει στο χέρι η Ευρωπαϊκή Κε­ντρική Τράπεζα, από τη στιγμή που θα κατέχει στα τέλη του 2021 το 40% των ελληνικών ομολόγων από 25% που κατείχε στα τέλη του 2020. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι δύο μεγάλοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων.

♦ Όπου και να κοιτάξεις, μόνο μαύρα πανιά βλέπεις να ανεμίζουν… Με πρώτη την κρουαζιέρα. Σε 43 καταγεγραμμένους προορισμούς στη χώρα μας η πτώση ξεπερνάει το 95%! Πέρυσι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ήταν μόνο 202 έναντι 3.899 το 2019. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας οι επισκέπτες ήταν 64.356 από 5.537.500 το 2019.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ