Με δύο κλίνες ΜΕΘ (non-covid) λιγότερες το Τζάνειο

Με δύο κλίνες ΜΕΘ (non-covid) λιγότερες το Τζάνειο

Με δύο κλίνες ΜΕΘ (non-covid)  λιγότερες, λειτουργεί πλέον το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, μετά την μετακίνηση 4 γιατρών, συνολικά, στο Αττικό και Θριάσιο Νοσοκομείο. Αυτό αποκάλυψε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Τζανείου, Θανάσης Πρεκατές, μιλώντας στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά.

Όπως, σημείωσε ο κ. Πρεκατές, μέχρι τώρα στο Τζάνειο λειτουργούσαν 18 κλίνες ΜΕΘ non-covid (κλίνες που περιθάλπουν ασθενείς σε βαριά κατάσταση από τροχαία, χειρουργεία και άλλες παθήσεις πλην του κορωνοιού), αλλά μετά τις αποχωρήσεις των γιατρών δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλες και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από τους εναπομείναντες, οι δύο κλίνες έχουν κλείσει. «Τόσο το Τζάνειο, όσο και το Κρατικό της Νίκαιας, διαβλέποντας την αύξηση της πανδημίας, είχαν φροντίσει να ενισχύσουν τις ΜΕΘ που διαθέτουν και συνεπώς -μέχρι τώρα- η λειτουργία τους ήταν ικανοποιητική, ωστόσο με τις τελευταίες αποχωρήσεις η κατάσταση διαταράχτηκε», τόνισε.

Αναφερόμενος δε, στο ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ο κ. Πρεκατές εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θέλει πολύ σκέψη, διότι κανείς δεν γνωρίζει πως λειτουργούν αυτές οι κλίνες, τι προδιαγραφές έχουν και αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα θεραπευτήρια έκτακτες περιπτώσεις των φιλοξενουμένων, σε αυτές τις κλίνες ασθενών. Αν, δηλαδή, θα υπάρχει η δυνατότητα και η υποδομή για την εισαγωγή στο χειρουργείο, ασθενών που μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές (καρδιοπάθειες, τροχαία κ.α.), προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Η ΕΙΝΑΠ  

Νωρίτερα, στην εκπομπή είχε μιλήσει ο ΓΓ της ΕΙΝΑΠ, Ηλιάς Σιώρας, ο οποίος τόνισε ότι η Ένωση είχε προχωρήσει στην καταγγελία της αποψίλωσης των ΜΕΘ σε Τζάνειο και Νίκαια , διότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνονται οι ΜΕΘ non-covid και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκείνων που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή είναι τραυματίες από ατυχήματα κ.λ.π.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, συνέχισε ο κ. Σιώρας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα νέες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες, δεδομένου ότι υπάρχουν 30.000 οργανικές θέσεις κενές στον χώρο της υγείας και δεν καλύπτονται με τις περίπου 7.000 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, διαμήνυσε ο κ. Σιώρας. Αν σκεφτούμε, πρόσθεσε, ότι περίπου 1.200 γιατροί και νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, ενώ πολλοί τίθενται εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται από τον covid, αντιλαμβανόμαστε ότι τα κενά είναι δυσαναπλήρωτα και ότι εκείνοι που απομένουν όσο και αν προσπαθούν δεν επαρκούν.

Δυστυχώς, υπογράμμισε, υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε όλη την χώρα και ειδικά στην Αττική που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε σημαντικό βαθμό στην δύσκολη υγειονομική περίοδο που διανύουμε, αλλά είναι κλειστά. «Η Παμμακάριστος που λειτουργεί με τις μισές κλίνες, η Πολυκλινική που λειτουργεί ως εξωτερικό ιατρείο, το Λοιμωδών στην Αγ. Βαρβάρα που υπολειτουργεί κ.λ.π., θα μπορούσαν να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον κορωνοιό, αλλά δυστυχώς παραμένουν στην κατάσταση που βρίσκονται εδώ και χρόνια. Ακόμα και στον Ευαγγελισμό, όπου δημιουργήθηκαν 23 νέες κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, λειτουργούν μόνο οι 14, αν και έχουν παραδοθεί προ πενταετίας».

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, πέρα από τις επείγουσες προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, όπως προγραμματίζονται π.χ. στα Σώματα Ασφαλείας, θα μπορούσαν να γίνουν και επιτάξεις κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων που θα λειτουργούσαν όμως με τα κριτήρια του δημοσίου. Γιατί έτσι όπως γίνεται σήμερα, ουσιαστικά φαίνεται ότι η όλη διαδικασία αποβλέπει στην ενίσχυση εκείνων που έχουν τα θεραπευτήρια, γιατί ουσιαστικά το κράτος νοικιάζει τις ΜΕΘ, αντί να τις επιτάξει.

Φωτο αρχειου (


Σχολιάστε εδώ