Οικονομία – Κορονοϊός: 25 με 30 δισ. ευρώ το κόστος της πανδημίας – 5 δισ. ευρώ θα στοιχίσει το τρίτο lockdown

Οικονομία – Κορονοϊός: 25 με 30 δισ. ευρώ το κόστος της πανδημίας – 5 δισ. ευρώ θα στοιχίσει το τρίτο lockdown

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστες και ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιο και συνεχώς αυξάνεται, σε βαθμό που ουδείς μπορεί να προβλέψει το συνολικό ύψος του.

Στον προϋπολογισμό για το 2021 η εκτίμηση ήταν ότι στη διετία (2020 – 2021) το ταμειακό κόστος για τη διαχείριση των συνεπειών του κορονοϊού θα είναι της τάξης των 17,8 δισ., τα 15,5 από αυτά για το προηγούμενο έτος. Καθώς η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, οι νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό ποσό πάνω και από τα 25 δισ. και ίσως να πλησιάσει τα 30. Και αυτό διότι ορισμένα από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων κι εργαζομένων θα επεκταθούν μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ενώ μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης απέκλειε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού, τώρα πλέον το θεωρεί περίπου προαποφασισμένο.

Η ανακοίνωση για την επιβολή του τρίτου lockdown, αν και αναμενόμενη, έθεσε σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο, ενώ τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπουν τα στελέχη του ερμηνεύονται από ορισμένους ως έμμεση διαφωνία για το νέο lockdown. Όπως και να ’χει, στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να εξασφαλίσουν τα ποσά που είναι αναγκαία για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, το μηνιαίο κόστος του lockdown ανέρχεται στα 3 δισ. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και το τελευταίο επεκταθεί μέχρι τα μέσα ή και το τέλος Μαρτίου, το κόστος αυτήν τη φορά είναι πιθανό να αγγίξει ακόμη και τα 5 δισ. Την ίδια στιγμή που τα κρατικά έσοδα σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, είτε διότι οι πολίτες δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις είτε διότι η κυβέρνηση έχει παγώσει τις πληρωμές για να ανακουφίσει τον κόσμο, που πλήττεται από την πανδημία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ