Αντώνης Αυγερινός: Κάλεσμα για την ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος στη χώρα μας

Αντώνης Αυγερινός: Κάλεσμα για την ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος στη χώρα μας

Κάλεσμα για την ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος στη χώρα μας, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, μιλώντας στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με τον Νίκο Παρασκευά και την Κωνσταντίνα Πετούση.  

Ο κ. Αυγερινός υπογράμμισε ότι ο ΕΕΣ κάνει ένα τεράστιο έργο σε κάθε στιγμή και σε κάθε επίπεδο. Οι ανάγκες είναι πολλές και επειδή όλο το δόμημα του Ερυθρού Σταυρού στηρίζεται στον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη,  χωρίς εθελοντές δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής για μας, γι’ αυτό και θέλουμε αυτή η στάση ζωής να ακολουθηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να εξαπλωθεί η ιδέα του Ερυθρού Σταυρού, που ουσιαστικά είναι η ιδέα του Εθελοντισμού.

Στον Πειραιά, τόνισε ο κ. Αυγερινός, ο ΕΕΣ έχει ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα το οποίο πραγματοποιεί πολλές δράσεις. Σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά υλοποιούμε το πρόγραμμα για την συνοδεία στα εμβολιαστικά κέντρα, όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν για τον εμβολιασμό τους, με τα αυτοκίνητα που διαθέτει ο δήμος. Αυτή η ενέργεια που ξεκίνησε από τον Πειραιά, επεκτείνετε και στους υπόλοιπους δήμους και θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους.

Η εν λόγω δράση, μάλιστα, εντάσσεται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στο οποίο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, δραστηριοποιείται από το 1988. Είναι μια προσφορά ζωής σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα, διότι δεν τους παρέχουμε μόνο υλική βοήθεια αλλά κυρίως ψυχολογική και ιατρική.

Μια ακόμη δράση που θα πραγματοποιήσουμε, αύριο, στο κέντρο της Αθήνας και η οποία είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα και στον Πειραιά, είναι η ενεργητική προσέγγιση αστέγων. Έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή και γνωρίζουμε σε ποιους θα πάμε, και από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα τους επισκεφτούμε και θα τους προσφέρουμε είδη ατομική υγιεινής, είδη βασικής διατροφής καθώς και ατομικής προστασίας, ενώ θα τους καθοδηγήσουμε εάν το επιθυμούν σε θερμαινόμενους χώρους. Παράλληλα, θα τους θερμομετρήσουμε και σε όσους το επιθυμούν θα γίνει rapid test ανίχνευσης κορωνοιού.

Αναφερόμενος, στους εθελοντές, ο κ. Αυγερινός, είπε ότι είναι υπερήφανος γι αυτούς, διότι, σε δύσκολες συνθήκες και στην εποχή της πανδημίας, έχουν ριχτεί στην πρώτη γραμμή της μάχης, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.

Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι το εθελοντικό ρεύμα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα επιθυμούσαμε , αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει το έργο του ΕΕΣ, δεν προβάλλεται όσο πρέπει και γι αυτό δεν έχει απλωθεί η ιδέα του εθελοντισμού στο επιθυμητό επίπεδο.

Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι ο ΕΕΣ λειτουργεί εξ ιδίων, δηλαδή με την εθελοντική προσφορά και τις χορηγίες. Σε άλλα κράτη , όπως στην Ισπανία ή την Ιταλία, το έργο του Ερυθρού Σταυρού απορροφά το 7,8% του ΑΕΠ, ενώ στη χώρα μας μόλις το 0,65%.

Ένας ακόμα λόγος που δεν υπάρχει η προβολή που αρμόζει είναι το ότι δεν έχουμε την ανάλογη στήριξη από τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα της κοινωνίας, της τέχνης κλπ. Βλέπουμε ότι στο εξωτερικό, διάσημοι ηθοποιοί , τραγουδιστές κ.α. προχωρούν σε δηλώσεις στήριξης του Ερυθρού Σταυρού, γεγονός που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη χώρα μας.

Καταλήγοντας ο κ. Αυγερινός, αναφέρθηκε στο προφίλ των εθελοντών και τόνισε ότι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να υποστηρίζουν την ευγενή άμιλλα, τον αυτοσεβασμό, την αλληλεγγύη, να έχουν διάθεση συνεργασίας και να πιστεύουν στην εξουσία της αγάπης και όχι στην αγάπη της εξουσίας.

Αναφορικά με τον τομέα στον οποίο μπορεί να προσφέρει ο κάθε εθελοντής, ο πρόεδρος του ΕΕΣ, επισήμανε ότι «αυτό το συναποφασίζουμε με τον εθελοντή, ανάλογα με την κλίση, την δεξιότητα και το όραμα του καθενός». Να σημειωθεί, ότι υπάρχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, 450 έως 500 ωρών, για να μπορεί ο καθένας να προσφέρει αυτό που χρειάζεται.


Σχολιάστε εδώ