Στ. Αντωνάκου: Ο ΔΕΔΔΗΕ υπέυθυνος για τις διακοπές ρεύματος

Στ. Αντωνάκου: Ο ΔΕΔΔΗΕ υπέυθυνος για τις διακοπές ρεύματος

Την ολονύχτια προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της κακοκαιρίας που έπληξε σφοδρά το λεκανοπέδιο τις προηγούμενες ώρες, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, μιλώντας στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με τον Νίκο Παρασκευά και την Κωνσταντίνα Πετούση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που σημειώνονται έως αυτή την ώρα στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, υπογραμμίζοντας ότι η συντήρηση και η αποκατάσταση ζημιών στο ηλεκτρικό δίκτυο, αφορά κυρίως στον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως είπε, υποχρέωση του είναι να ελέγχει το δίκτυο της κάθε περιοχής και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν δασικές εκτάσεις, να εντοπίζει τα κλαδιά που ακουμπάνε στα καλώδια του ηλεκτρικού δικτύου ή τα δέντρα που είναι έτοιμα να πέσουν σε καλώδια, και να ειδοποιεί τους δήμους για την αντίστοιχη κοπή των κλαδιών ή των δέντρων. Βέβαια και εδώ υπάρχει ένα θέμα , διότι για να κοπεί ένα δέντρο χρειάζονται αποφάσεις από τον δήμο, το δασαρχείο και άλλους φορείς . Δηλαδή, και εδώ η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της και όχι μόνο, αφού όπως είπε η κ. Αντωνάκου, οι δήμοι για να προμηθευτούν ένα εκχιονιστικό μηχάνημα ή μια αλατιέρα ή ότι άλλο χρειάζεται, πρέπει ν’ ακολουθήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία που αγγίζει μέχρι και τα 3 χρόνια. Γι’ αυτό η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς προσκρούει στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και στις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού. Για το λόγο αυτό η συζήτηση της επόμενης μέρας πρέπει να επικεντρωθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και στην πραγματική αποκέντρωση με την εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε.

Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε, να λειτουργεί ένα κράτος με τον υπερσυγκεντρωτισμό που λειτουργεί η χώρα μας. Στο εξωτερικό, ακόμα και στην γειτονική μας Ιταλία, οι δήμοι έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν με βάση τα τοπικά κριτήρια και τις τοπικές ανάγκες. Έχουν πόρους, μπορούν να κάνουν τις απαιτούμενες προσλήψεις , να εφοδιάζονται με τα μέσα που χρειάζονται και να λειτουργούν αυτόνομα, κάτω βέβαια από την ομπρέλα της Πολιτείας και με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν φαινόμενα παραβατικότητας.

Αναφερόμενη τέλος, η κ. Αντωνάκου, στο επισιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε συνεργασία με τους πέντε δήμους του Πειραιά, όπου υποστηρίζονται 7.000 οικογένειες.

Φωτο: Κανάλι Ένα 90.4


Σχολιάστε εδώ