ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ στο “Π”: Τα δικά μας  ντέρμπι…

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ στο “Π”: Τα δικά μας ντέρμπι…

Του
ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΓΚΑΝΗ
Πρώην διεθνή τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού


Οι αλλαγές στη ζωή μας είναι μεγάλες και έ­ντονα αισθητές σε όλους τους τομείς. Έτσι και στο ποδόσφαιρο, τα ντέρμπι άλλοτε ήταν πολύ διαφορετικά από του σήμερα.

Στην εποχή μας οι ομάδες απαρτίζονταν από δέκα ελληνόπουλα και δύο ξένους. Αυτό εξασφάλιζε τη συνοχή της ομάδας, την ευκολία της επικοινωνίας, τη συναισθηματική σημασία του αγώνα, που όλα αυτά μαζί δονούσαν ψυχικά παίκτες και κόσμο.

Για τους παίκτες κάθε ντέρμπι ήταν μια ηθική δέσμευση αφενός απέναντι στην ιστορία της κάθε ομάδας, αφετέρου απέναντι στους φιλάθλους της. Θέλαμε τη νίκη τόσο για προσωπικούς λόγους, κυρίως όμως την επομένη του ματς για να μπορούμε να αντικρίσουμε τον κόσμο και να νιώθουμε υπερήφανοι.

Επιπλέον, οι αγώνες αυτοί έδιναν την ευκαιρία σε ομάδες που δεν είχαν και τόσο καλή πορεία να «εξιλεωθούν», νικώντας, στη συνείδηση του κόσμου.

Δυστυχώς, στην πορεία, λόγω της έντονης δράσης των χούλιγκαν, απαγορεύθηκε η παρουσία φιλάθλων και από τις δύο ομάδες στα στάδια, με αποτέλεσμα να ατονίσει ο παλμός και η σημασία τους. Τότε, το να παίζεις με 60.000 οπαδούς (και από τις δύο ομάδες ) γύρω σου ήταν ιδανικό κίνητρο για να απογειωθεί η απόδοσή μας.

Πολύ σημαντική τότε ήταν και η βαθμολογία των ομάδων, η οποία καθόριζε τη βαρύτητα του ντέρμπι αλλά και την ατμόσφαιρα της αναμονής μέχρι την ημέρα του αγώνα. Κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Πολλά πρωταθλήματα είχαν λήξει ισόβαθμα στην πρώτη θέση και γινόταν αγώνας μπαράζ για να βγει εντέλει ο πρωταθλητής.

Σημαντική διαφορά είναι πως σήμερα, με την ύπαρξη του VAR, της τεχνολογίας γενικότερα αλλά και την παρουσία ξένου διαιτητή, δεν μας απασχολούν τόσο τα σοβαρά λάθη διαιτησίας, που συχνά γίνονταν τότε.

Το επικείμενο ντέρμπι της 14ης Φεβρουαρίου 2021, αν και δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, παραμένει το απόλυτο παιχνίδι των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, που τη λαμπρή τους ιστορία γνωρίζει όλη η Ευρώπη. Εύχομαι να είναι το τελευταίο σε άδειο γήπεδο, να ανακάμψει η υφήλιος από την πανδημία της Covid-19 και να διεξαχθεί ένα όμορφο παιχνίδι για όσους το παρακολουθήσουν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ