ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ στο «Π»: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; – Η πανδημία ακύρωσε τις ζωές μας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ στο «Π»: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; – Η πανδημία ακύρωσε τις ζωές μας

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δημάρχου Καισαριανής


– Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Καισαριανής θα μας βρει με τα μανίκια σηκωμένα

Έχουν περάσει σχεδόν 16 μήνες από τότε που αναλάβαμε ως νέα δημοτική διοίκηση στον Δήμο Καισαριανής.

Στόχος της θητείας μου ήταν να θέσω τα θεμέλια για μερικά πολύ σημαντικά έργα για την πόλη: Αποκατάσταση της δημοτικής συγκοινωνίας, δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ανάπλαση της ιστορικής πλατείας της Καισαριανής και της λεωφόρου, διαμόρφωση του πάρκου του Σκοπευτηρίου σε Πανευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Κέντρο, κατασκευή θεάτρου, ανακαίνιση και διεύρυνση του μουσείου της πόλης, αναστήλωση του ιστορικού «Χαράματος».
Εν όψει των δύο σπουδαίων επετειακών ετών, 2021 και 2022, ήθελα η Καισαριανή να φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων, ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση της πόλης μας.

Ποιος σοφός είπε «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει»;

Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος για αυτήν τη θητεία. Είχα κάνει την έρευνά μου, ήμουν έτοιμος: Ραντεβού με ομάδες πανεπιστημίων, ερευνητών, μελετητών, τεχνοκρατών. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχα δρομολογήσει τα περισσότερα έργα που είχα σχεδιάσει.

Αλλά τότε ήρθε η πανδημία…

Ξαφνικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι που ούτε οι κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως δεν έχει περιθώριο να μείνει μουδιασμένη μπροστά στην ανεπανάληπτη συγκυρία. Στον δήμο δεν είσαι ένας γραφειοκράτης, απομονωμένος σε ένα γραφείο. Τα γραφεία μας είναι έξω, στην πόλη, στους δρόμους, τις πλατείες, στις γωνίες και στα στενά. Οι ανάγκες των συμπολιτών μας δεν είναι νούμερα σε φύλλα από χαρτί. Έχουν πρόσωπα, ονόματα, φωνές, σου σφίγγουν το χέρι όταν σε συναντούν και σε κοιτούν στα μάτια με απορία, σαν να σου λένε: «Τώρα τι κάνουμε;». Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι: «Κάνουμε αρκετά; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα; Θα τα καταφέρουμε»;

Το δημαρχείο μετατράπηκε σε κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης: Απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, σχολεία, δρόμους και πλατείες, δημιουργία σώματος εθελοντών για παροχή βοήθειας στο σπίτι, αναδιοργάνωση του συσσιτίου, επίσπευση του εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου. Η πανδημία δεν ακύρωσε μόνο τις αποκριάτικες εκδηλώσεις ή την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ακύρωσε τις ζωές μας. Μας κλείδωσε πανικόβλητους στα σπίτια μας.

Εμείς όμως είχαμε πλάνο: Αναδιοργανώσαμε τα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων, ανανεώσαμε τον στόλο και τους κάδους, διαχωρίσαμε τα υλικά τοποθετώντας καφέ και κόκκινους κάδους για βιοαπόβλητα και ρούχα α­ντίστοιχα. Εξασφαλίσαμε τρία νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία, ενεργοποιήσαμε την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες στέκονται αρωγοί του δημοτικού συσσιτίου.

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρατήσαμε συντροφιά στους συνδημότες μας, είτε με αναμεταδόσεις των θείων λειτουργιών κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είτε με μουσικό πρόγραμμα που διαμορφώσαμε με τη βοήθεια εθελοντών καλλιτεχνών της πόλης μας, όπως ο Χρήστος Δά­ντης, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή.

Διοργανώσαμε σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, αρχίσαμε πρόγραμμα συλλογής εγκαταλειμμένων οχημάτων, αναμεταδίδουμε ζωντανά τα δημοτικά συμβούλια, χτίσαμε νέες αίθουσες διδασκαλίας, ανακαινίσαμε αθλητικούς χώρους σε σχολεία, παιδικές χαρές και το δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Ξύλινα», λειτουργήσαμε με μεγάλη επιτυχία τον θερινό κινηματογράφο «Αιολία», τρέχουμε πρόγραμμα φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα σε συνεργασία με εθελο­ντές φιλόζωους της πόλης, διοργανώνουμε για όλους δωρεάν τακτικά τεστ Covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Υπάρχουν μέρες που νιώθω ότι αυτός ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει ποτέ. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στρέφομαι στην πόλη, στους συνεργάτες μου, στους αντιδημάρχους, στην παράταξη, στον συμπολίτη, γείτονα, φίλο που συναντώ στον δρόμο και φωνάζουμε μέσα από τις μάσκες μας, χαμογελώντας με τα μάτια.

Η Καισαριανή είναι μια πόλη με προσωπικότητα. Καταλαμβάνει τον δικό της χώρο στην Ιστορία. Όταν είσαι παιδί της, αυτή η ιστορία γίνεται ο άξονας ανατροφής σου. Για μένα η διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων, η υλοποίηση των έργων, η ανάδειξη του ιστορικού προσώπου της Καισαριανής ήταν σωτήριες λέμβοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πρόγονοί μας εργάστηκαν σκληρά, πάλεψαν για την ανεξαρτησία της χώρας κατά του φασισμού, παρήγαγαν πολιτισμό, συνεισέφεραν στην οικονομία με την τεχνογνωσία τους. Αυτά ήταν και είναι η πυξίδα μου.

Τη Δευτέρα 25/1/2021 καταθέσαμε το πρώτο πακέτο έργων υποδομών, διεκδικώντας χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο μεγάλος πολιτικός Ουΐνστον Τσόρτσιλ είχε πει: «Αν βρεθείς να περπατάς μέσα στην κόλαση, συνέχισε να περπατάς». Ό,τι κι αν φέρει η επόμενη μέρα της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μέχρι να βγούμε από αυτήν την ανεπανάληπτη συγκυρία.

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Καισαριανής θα μας βρει με τα μανίκια σηκωμένα, με τα έργα υποδομών κατά πάσα πιθανότητα σε εξέλιξη και όλους εμάς σε διαδικασία επούλωσης των πληγών μας. Όπως δηλαδή και οι πρόγονοί μας όταν πρωτοήρθαν. Επούλωσαν τις πληγές με τα μανίκια σηκωμένα, ξαναχτίζοντας τις ζωές τους από το μηδέν. Εμείς δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Έχουμε τα θεμέλια που έθεσαν εκείνοι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ