ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οδηγίες στις τράπεζες για το 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οδηγίες στις τράπεζες για το 2021

-Ανάλεκτα-

– Τα τραπεζικά ιδρύματα εμφανίζονται έτοιμα να χορηγήσουν νέα δάνεια, τα οποία στο σύνολο του έτους μπορεί να προσεγγίσουν τα 22 – 24 δισ. ευρώ

Περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, εξυγίανση των ισολογισμών, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής των τραπεζών για το 2021.Οι οδηγίες δόθηκαν κεντρικά, από πρόσωπο με πλήρη πρόσβαση στο Μαξίμου.

Τα τραπεζικά ιδρύματα εμφανίζονται έτοιμα να χορηγήσουν νέα δάνεια, τα οποία στο σύνολο του έτους μπορεί να προσεγγίσουν τα 22 – 24 δισ. ευρώ. Το 2020 η συνολική πιστωτική επέκταση ήταν οριακά αρνητική, ωστόσο η αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται τους επόμενους μήνες και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα οδηγήσουν σε νέες χορηγήσεις, με τις τράπεζες να συγχρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου, που είναι οι πόροι για την Ελλάδα, θα εισρεύσουν στην αγορά με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Σε καίριο στοίχημα του τραπεζικού κλάδου για τη νέα χρονιά αναδεικνύεται η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτήν τη στιγμή, δάνεια ύψους 20 – 25 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου.

Για τα συγκεκριμένα δάνεια, όταν κάποια στιγμή εντός του 2021 αρθούν τα μορατόριουμ πληρωμών, οι τράπεζες θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με το ποια «κορονοδάνεια» μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά και πόσες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις παλαιότερες υποχρεώσεις τους. Πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι τέτοιες κινήσεις γίνονται σε εκλογικές χρονιές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ