Αλίμονο αν λείψει η κριτική, ακόμη  και οξεία, κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας

Αλίμονο αν λείψει η κριτική, ακόμη και οξεία, κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας

– Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο

Από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Γ. Χριστοφόρου πήραμε την παρακάτω επιστολή σε απάντηση σχολίου μας:

«Αξιότιμε κύριε Κουρή,
Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή το άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σας, ‘‘ΤΟ ΠΑΡΟΝ’’ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο ‘‘Δεν τιμούν τη θέση τους οι περισσότεροι Ακαδημαϊκοί’’. Είμαι ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα όσα γράφει ο άγνωστος συγγραφέας του άρθρου αυτού βρίθει ψευδών και ανακριβειών. Δεν θα α­ντικρούσω μία προς μία τις κατηγορίες και τα κακόβουλα σχόλια, θα σας παρακαλούσα όμως να εξετάζετε με μεγαλύτερη προσοχή κείμενα αγνώστων συγγραφέων, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν λόγο να στρέφονται κατά του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της Ελλάδος. Του είδους αυτού τα δημοσιεύματα δεν κάνουν καλό ούτε στην Ακαδημία αλλά ούτε και στην Πατρίδα μας.
Είμαι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και 20 χρόνια και γνωρίζω καλά ότι η Ακαδημία έχει επιδείξει και εξακολουθεί να επιδεικνύει έργο που τιμά την Ελλάδα στο εσωτερικό και διεθνώς. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ να ανακαλέσετε τα όσα ανωνύμως γράφονται στην εφημερίδα σας.
Σας ευχαριστώ
Με τιμή
Λουκάς Γ. Χριστοφόρου
Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών».

Πλήρες φως παντού…

Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Λουκά Γ. Χριστοφόρου στην επιστολή που μας έστειλε με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας με τίτλο «Δεν τιμούν τη θέση τους οι περισσότεροι Ακαδημαϊκοί». Με όλη την εκτίμηση στο πρόσωπο του Προέδρου της Ακαδημίας, το κείμενο κάθε άλλο παρά είναι άρθρο αγνώστου συγγραφέα. Είναι κείμενο της εφημερίδας, διαφορετικά θα ήταν ενυπόγραφο. Και έχει όλη την ευθύνη. Και αποστολή της είναι η κριτική. Διαφορετικά, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.
Η Ακαδημία Αθηνών είναι το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι εκτός κριτικής, ακόμη κι αν είναι οξεία.
Ειλικρινά, μας προβληματίζουν οι ακραίοι χαρακτηρισμοί, χωρίς να καταθέτετε επιχειρήματα που να ανατρέπουν ίχνος από τα «κακόβουλα σχόλια».
Στόχος του Τύπου, κύριε Πρόεδρε, είναι ο σχολιασμός των αποφάσεων του κάθε Δημόσιου Ιδρύματος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι το κορυφαίο. Πλήρες φως παντού, είναι η μόνιμη οδός για τούτη την εφημερίδα. Όλα στο φως.
Θα περιμέναμε, κύριε Πρόεδρε, ότι στην οργίλη απάντησή σας θα παραθέτατε στοιχεία που θα έδιναν εξηγήσεις, που θα ανέτρεπαν τα σχόλιά μας. Το οργίλο ύφος μάλλον δικαιολογεί τις επισημάνσεις μας.
Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε την Ακαδημία Αθηνών να πρωτοστατεί στη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων –με πρώτο την Κύπρο μας, την ιδιαίτερη πατρίδα σας, κύριε Λ. Χριστοφόρου– σε κάθε γωνιά της υφηλίου, να έχει λόγο απέναντι σε εκείνους που υποβλέπουν την Ελλάδα μας και απλώνουν χέρι. Και ακόμη, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η Ακαδημία μας να είναι το στήριγμα της νεολαίας μας, που κάποια στιγμή θα πάρει τη σκυτάλη. Και αυτά τα δημοσιεύματα κάνουν καλό στην Πατρίδα μας.

ΥΓ.: Και κάτι ακόμη, κύριε Πρόεδρε. Η Ακαδημία συμφωνεί με την ανάθεση της φύλαξης – προστασίας των πανεπιστημίων στην Αστυνομία;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ