Ξεκινά στο σημερινό Eurogroup η συζήτηση για νέους δημοσιονομικούς στόχους

Ξεκινά στο σημερινό Eurogroup η συζήτηση για νέους δημοσιονομικούς στόχους

Η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούνται ελλείμματα και χρέος για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην μετά τον κορονοϊό εποχή, αναμένεται να ανοίξει για πρώτη φορά στην σημερινή συνεδρίαση Eurogroup.

Μαζί με την συζήτηση για τις πρόσφατες χειμερινές εκτιμήσεις της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη θα ξεκινήσουν και την συζήτηση και για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) την οποία προωθούν και οι θεσμοί. Τούτο με δεδομένο ότι είναι κοινός τόπος για υπουργούς και θεσμούς, ότι με την σημερινή του μορφή το ΠΣΑ θωρείται παρωχημένο.

Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις, είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει και τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

Η συζήτηση όπως θα ανοίξει από τους θεσμούς θα έχει ως στόχο να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα σταθερές του Προγράμματος.

Πρώτη από όλες την συνθήκη για το χρέος. Σύμφωνα με αυτή, κάθε κράτος-μέλος με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνει σε ετήσια βάση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1/20, μέχρι να προσεγγίσει ένα χρέος στο 60% του ΑΕΠ ή χαμηλότερο. Για να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι αυτό, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα. Με χρέος σήμερα 208% του ΑΕΠ, μόλις επανέλθουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η χώρα μας θα πρέπει να βρει έναν τρόπο και να μειώσει το χρέος της κατά 10% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο. Στην αναθεώρηση η πρόταση που υπάρχει σήμερα είναι, η ετήσια μείωση του χρέους να εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ