Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Προβληματικό το σύστημα Nutriscore για τα ελληνικά προϊόντα
“Τo Nutriscore είναι ένα προβληματικό σύστημα επισήμανσης για τη διατροφική αξία των τροφίμων. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων που θα σχεδιαστεί από την αρχή, με τη δέουσα προσοχή και παραμετροποίηση” αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Κόκκαλης με ανακοινωσή του.
Απαντώντας στο Σύλλογο Εξαγωγέων Κρήτης, τάχθηκε ενάντια στο σύστημα παροχής πληροφοριών για τα τρόφιμα Nutriscore που εφαρμόζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα που πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, αφού φτάνει σε ακρότητες όπως για παράδειγμα να πριμοδοτεί τα αναψυκτικά ως υγιεινή διατροφή και να κατατάσσει χαμηλά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το μέλι.
Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, ξεκίνησε να παρακολουθεί το ζήτημα του Nutriscore εδώ και έξι μήνες συμμετέχοντας σε σχετική ομάδα εργασίας που έχει παρέμβει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική επιστολή που συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από την Ιταλία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Ρουμανία με σκοπό να προβάλουν τους κινδύνους που κρύβει το σχέδιο για τους ευρωπαίους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.
«Οι αλλαγές που προωθούνται σε ό,τι αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα προς τους καταναλωτές είναι κάτι που το παρακολουθούμε στενά με το γραφείο μου το τελευταίο εξάμηνο και με βρίσκουν κάθετα αντίθετο.
Μετά και τη σχετική πρωτοβουλία του Οκτωβρίου, ως ενεργό μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και της επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI), έχω προβεί σε μια σειρά ενεργειών για την ανάδειξη των ελαττωμάτων και μεθοδολογικών σφαλμάτων που παρουσιάζει το Nutriscore, όπως εφαρμόζεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι δρομολογείται η υιοθέτηση εναρμονισμένου συστήματος διατροφικής αξίας τροφίμων σε ενωσιακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης ιδίας πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο από κοινού οι επιτροπές ENVI και AGRI σχετικά με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», έχω καταθέσει τρεις τροπολογίες.
Η πρώτη αφορά την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τον περιορισμό και την απαγόρευση χρήσης ψευδών και παραπλανητικών διατροφικών ισχυρισμών και καλώ την επιτροπή να λάβει μέτρα για την καλύτερη παροχή πληροφοριών, βασισμένη σε ανεξάρτητα και επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα.
Η δεύτερη αναφέρει πως το Nutriscore, που δυστυχώς ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα κράτη μέλη, παρουσιάζει μεθοδολογικούς και αλγοριθμικούς περιορισμούς που οδηγούν σε στρεβλώσεις όσον αφορά τη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, με κύρια συνέπεια, πως παραπληροφορεί τον καταναλωτή αντί να τον ενημερώνει.
Μία σημαντική παράμετρος που δεν λαμβάνεται υπόψη από το ισχύον σύστημα, είναι πως βασικό στοιχείο σε μια υγιεινή διατροφή αποτελεί η ισορροπία και η ποικιλία στη λήψη τροφίμων. Επομένως η διατροφική αξία ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπολογίζεται σε κενό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σε ποια κατηγορία ανήκει, ούτε τι άλλες διατροφικές ευκαιρίες έχει ένας καταναλωτής στον τόπο διαμονής του. Για να πούμε ένα παράδειγμα που μπορούμε να καταλάβουμε όλοι, είναι παράλογο να καταδικάζει κάποιος το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο επειδή ανήκει στα λιπαρά, την ώρα που τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή, ενώ το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τυγχάνει να είναι από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της Μεσογειακής Διατροφής.
Η τρίτη τροπολογία, αναφέρεται στον αντίκτυπο αυτού του ελαττωματικού συστήματος στους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και στους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων, κάτι που η επιτροπή πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της κατά την κατάρτιση των νομοθετικών προτάσεων που έπονται.
Είμαι βέβαιος πως στο τέλος η λογική θα πρυτανεύσει. Ήδη τα επιχειρήματά μας υπέρ των προϊόντων της μεσογειακής διατροφής κερδίζουν έδαφος ανάμεσα τους Ευρωβουλευτές, που συνειδητοποιούν το αυτονόητο. Πως είναι παραπλανητικό ένα σύστημα που βαφτίζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κακό για την υγεία του και γνωστά αναψυκτικά υγιεινά.
Αποτελεί ευρωπαϊκή επιλογή η δημιουργία ενός αξιόπιστου, βιώσιμου, ποιοτικού και υγιεινού συστήματος τροφίμων και το Nutriscore δεν μπορεί να αποτελέσει την ετικέτα πάνω σε αυτό.
Είναι υποχρέωση μου, προς τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή, οι θέσεις της Ελλάδας και των Ελλήνων παραγωγών, να αποτυπωθούν με σαφήνεια στην έκθεση που θα δώσει την κατευθυντήρια γραμμή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών και της αναθεώρησης του Κανονισμού για την παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές.
Τo Nutriscore είναι ένα προβληματικό σύστημα επισήμανσης για τη διατροφική αξία των τροφίμων. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων που θα σχεδιαστεί από την αρχή, με τη δέουσα προσοχή και παραμετροποίηση, προκειμένου να παρέχει πραγματικά χρήσιμη πληροφορία βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, με σεβασμό στο προϊόν και τον καταναλωτή. Ως έχει, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδίδει θρεπτικά χαρακτηριστικά σε προϊόντα που έπρεπε να έχουν τρίτη ή τέταρτη θέση στη διατροφή μας, όπως είναι τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα ή ακόμη και να μην αποτελούν μέρος αυτής, όπως τα διάφορα αναψυκτικά.»