Καιρός – «Μήδεια» : Ανοίγει μέχρι τις 19:00 η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Καιρός – «Μήδεια» : Ανοίγει μέχρι τις 19:00 η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Ανοιχτή από τις 13:00 σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 19:00 θα είναι η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Μήδεια» που σφυροκοπά τη χώρα και η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως από τις 05:30 οι Αρχές είχαν προχωρήσει στο κλείσιμο της Εθνικής από το ύψος της γέφυρας της Καλυφτάκη, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποφασίστηκε να ανοίξει αυτές τις ώρες για τη διέλευση όλων των οχημάτων και ειδικά των φορτηγών ανεφοδιασμού.

Από τις 19:00, όμως, και έως το πρωί της επόμενης ημέρας (Τρίτη) θα κλείσει εκ νέου, ενημέρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Την ικανοποίησή του για αυτήν την αποτελεσματικότητα εξέφρασε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τον οποίο «συνάντησε» το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη λεωφόρο Κηφισίας κατά την επιθεώρηση του οδικού δικτύου. Ο κ. Πατούλης μόλις είχε αποχωρήσει από το Κέντρο Διαχείρισης Αποχιονισμού στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας, στο Καπανδρίτι, όπου από νωρίς χθες συντονίζει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Κόκκαλης. Ο κ. Πατούλης μάς ενημέρωσε ότι ένα μικρό πρόβλημα στην κυκλοφορία που σημειώθηκε επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Ζηρίδειου Εκπαιδευτηρίου οφειλόταν σε βλάβη λεωφορείου, το οποίο απομακρύνθηκε σύντομα. Όπως ανέφερε, το δίκτυο «παραμένει ανοιχτό από τα Βίλια, τη Μάνδρα, την Κατεχάκη τον Βαρνάβα, το Σχιστό, το Γραμματικό, τον Άγιο Στέφανο, σε όλη την έκτασή του, ακόμη και στους παράδρομους των κεντρικών οδικών αξόνων, οπότε δεν κρίθηκε εκεί απαραίτητη και η χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων στα οχήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με νύχια και δόντια κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους δρόμους. Δεν αφήσαμε κανέναν να κλείσει. Είμαστε σε ετοιμότητα. Όλη τη νύχτα παλεύαμε με τη χιονοθύελλα, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη στις περιοχές Βαρνάβα-Γραμματικού με συνέπεια την πτώση κλαδιών ή την εκρίζωση δένδρων τα οποία απομακρύναμε τάχιστα. Διαθέσαμε κι άλλο αλάτι σε δήμους που δεν είχαν προμηθευτεί έγκαιρα, όπως όφειλαν, και επιπλέον έχουμε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή μας ούτε κάποιος άλλος φορέας».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια».

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα βόρεια τμήματα της χώρας το πρωί της Δευτέρας 15/2. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε στους -19.9 βαθμούς Κελσίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Παράλληλα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι επικρατούν στα πελάγη αλλά και σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Η μέγιστη ριπή που ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου στις 06:14 και ήταν ίση με 118 χλμ/ώρα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Για αύριο Δευτέρα 15/02, πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα (Χάρτης 1, πάνω). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο) (Χάρτης 1, κάτω). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr

Φωτο αρχειου


Σχολιάστε εδώ