Φάνης Σπανός στο “Π”: 366 ημέρες ενός διμέτωπου αγώνα

Φάνης Σπανός στο “Π”: 366 ημέρες ενός διμέτωπου αγώνα

Του
ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας


Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα καταγραφής του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. Πριν συμπληρωθεί μήνας, μετρούσαμε ήδη την πρώτη χιλιάδα κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας και βλέπαμε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας να αλλάζει δραματικά.

Σε αυτήν τη συγκυρία και από την πρώτη στιγμή ριχτήκαμε σε έναν αγώνα διμέτωπο, σκληρό και καθοριστικό για το μέλλον αυτού του τόπου. Τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας αλλά και το σύνολο όλων των εκτός πανδημίας δράσεων της Περιφέρειας.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχαμε θέσει εξαρχής τους βασικούς μας στόχους. Καταφέραμε γρήγορα να κατακτήσουμε πολλούς, όπως τα έργα που υλοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέ­ντρου Καρπενησίου, την κατασκευή του νέου κλειστού Κολυμβητηρίου Λαμίας και του κλειστού Γυμναστηρίου Ψαχνών ή τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Τα έργα οδοποιίας και λιμένων σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας. Αλλά και οι παρεμβάσεις στους κάμπους μας για την αγροτική μας οικονομία.

Η μεγάλη επένδυση στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου αλλά και η επέκταση του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου, η αντιπλημμυρική προστασία σε Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα και φυσικά η έναρξη του πρώτου οδικού έργου για τη δημιουργία του λεγόμενου «Διαγώνιου Άξονα», ο οποίος θα δώσει άλλη πνοή ανάπτυξης στη Φωκίδα.

Άρχισε επίσης να υλοποιείται η πιο σημαντική και ολοκληρωμένη δράση της Περιφέρειάς μας, η ΟΧΕ Ασωπού. Περιλαμβάνει ένα μείγμα στρατηγικών πρωτοβουλιών, πολιτικών και έργων για την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής, που ξεκινούν με τη μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Ασωπού, τη διερεύνηση – καταγραφή της ρύπανσης και την αντιμετώπισή της και συνεχίζονται με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και Υγείας, παράλληλα με την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στα Οινόφυτα.

Παράλληλα, όμως, θέσαμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, χωρίς να κρυφτούμε πίσω από την έλλειψη πόρων και την απουσία αρμοδιοτήτων. Πρώτο μας βήμα ήταν να δημιουργήσαμε τη δική μας ειδική Ομάδα Διαχείρισης Covid-19, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και περιορισμού των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, κερδίζουμε χρόνο και έχουμε πραγματική εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάπλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύσαμε τις δομές υγείας της Περιφέρειάς μας. Αρχικά με την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ακολούθως, με τη χρηματοδότηση προς τα οκτώ Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αξίας 5.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή δημοπρατήσαμε και ξεκινούμε έργα αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 2.360.000 ευρώ. Και μαζί με αυτά η χρηματοδότηση ύψους 900.000 ευρώ για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μαλεσίνας Φθιώτιδας και η ανακατασκευή της στέγης του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων.

Επιπλέον, εξαντλήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να σταθούμε στο πλευρό κάθε μικρής επιχείρησης και να κρατήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία. Εξασφαλίσαμε και διοχετεύουμε κονδύλια, τα οποία έχουν φθάσει –μέχρι στιγμής– στο ποσό των 25.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία.

Και κάτι που μας έδωσε μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Στα τέλη του 2020 κατακτήσαμε έναν από τους πιο σημαντικούς και δύσκολους στόχους από συστάσεως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Βάλαμε ένα «stop» σε μια αδικία πολλών ετών, εξασφαλίζοντας τους πόρους που δικαιούμαστε από το νέο ΕΣΠΑ, πετύχαμε να διπλασιάσουμε, δηλαδή, τις χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα αναπτυξιακά και κοινωνικά έργα της περιόδου 2021 – 2027.

Εν μέσω πανδημίας, δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε για την επόμενη ημέρα. Εν μέσω πανδημίας, βάλαμε τις πιο γερές βάσεις για να χτίσουμε το αύριο. Και το πετύχαμε γιατί δεν χάσαμε στιγμή τη στόχευσή μας, γιατί δεν χάσαμε στιγμή τη θέλησή μας να δημιουργήσουμε και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη οικονομία και κοινωνία για να ζήσουν. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας; Πολύ. Θα συναντήσουμε εμπόδια; Προφανώς! Όμως, με καλή πίστη και σκληρή δουλειά θα βγούμε νικητές…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ