Δ. Ρώτας στο “Π”: Προβλήματα στρατιωτικών
Του
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΩΤΑ
Προέδρου ΠΟΜΕΝΣ
Οι έλληνες στρατιωτικοί καλούνται διαχρονικά να υπερασπίζονται τα όσια και ιερά της πατρίδας μας, να διαφυλάττουν τα σύνορα της χώρας, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά μια σειρά προβλημάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την οικογένειά τους και τη στήριξη των παιδιών τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), τα μέλη της οποίας βιώνουν καθημερινά τις παραπάνω αγωνίες, έχει ως χρέος της να αναδείξει τα προβλήματα των στρατιωτικών, να αναλύσει τους παράγοντες που τα δημιουργούν και να καταθέσει ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις επίλυσής τους. Σημαντικά προβλήματα των ελλήνων στρατιωτικών αποτελούν σήμερα:
1. Η εξασφάλιση στέγασης
Η εξεύρεση οικίας στέγασης, λόγω των συχνών μεταθέσεων, αποτελεί ολοένα και δυσκολότερο επίτευγμα, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές καθώς και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται επιπλέον από τη χαμηλή διαθεσιμότητα υπηρεσιακών οικημάτων και από τα κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται η παροχή αυτών. Για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης η ΠΟΜΕΝΣ έχει καταθέσει προτάσεις τροποποίησης των κανονισμών των Γενικών Επιτελείων, που καθορίζουν το πλαίσιο στέγασης, και παράλληλα προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας, αποτελούμενης από προσωπικό του υπουργείου, των Γενικών Επιτελείων και εκπροσώπους της ομοσπονδίας μας, για την επεξεργασία προτάσεων και την κατάθεση ενός πλήρους σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος.
2. Η συνυπηρέτηση με σύζυγο – προστασία οικογένειας
Σοβαρό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί πολλές οικογένειες στρατιωτικών, καθώς παρουσιάζονται δυσκολίες κατά την υλοποίηση της συνυπηρέτησης, των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με συζύγους που εργάζονται ως δημόσιοι ή ως δικαστικοί υπάλληλοι. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόσπασης με σκοπό τη συνυπηρέτηση, ενώ πολλές φορές η απόσπαση του/της συζύγου, πραγματοποιείται σε τέτοια απόσταση μεταξύ των υπηρεσιών των δύο συζύγων, που καθιστά αδύνατη τη συμβίωσή τους κάτω από την ίδια στέγη.
3. Νυχτερινή αποζημίωση
Βαδίζουμε πλέον στο πέμπτο έτος από την ψήφιση του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, κατά το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση και δεν έχει ενεργοποιηθεί η επίμαχη διάταξη. Εκατοντάδες χιλιάδες ώρες νυχτερινής αποζημίωσης παραμένουν απλήρωτες, τη στιγμή μάλιστα που, λόγω της κατάστασης των τελευταίων μηνών, έχουν ενταθεί και πολλαπλασιασθεί οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης του προσωπικού.
4. Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολλά επαγγέλματα που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ασκούνται και εντός των κατηγοριών και των ειδικοτήτων του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ανάγκη ένταξης των ανωτέρω στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθίσταται αναγκαία, καθώς αυτό θα εξισορροπήσει την άνιση μεταχείριση που υφίστανται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της ΠΟΜΕΝΣ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών όσον αφορά την ένταξη των υγειονομικών ειδικοτήτων.
5. Παραμετροποίηση κριτηρίων μετάθεσης – μοριοδότηση στελεχών
Ο σχεδιασμός των μεταθέσεων, οι οποίες διενεργούνται με βάση το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο, πραγματοποιείται με στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.
Ο υπολογισμός και η μοριοδότηση των κριτηρίων των μεταθέσεων χρήζει επικαιροποίησης στο πλαίσια της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, του αισθήματος δικαίου και της συνεχής μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό.
Επίσης, μετά τη συμπλήρωση 30ετούς συνολικής υπηρεσίας, το στέλεχος πρέπει να τοποθετείται υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησής του ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, σε τόπο που απέχει το ανώτερο 50 χιλιόμετρα από αυτόν.
6. Κατάργηση ορίων ηλικίας
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Με τις διατάξεις που εφαρμόζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεγάλος αριθμός συναδέλφων κινδυνεύει να αποστρατευτεί χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσουν για να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ