Αντ. Νικολόπουλος στο “Π”: Εθνική και κοινωνική αποστολή η προσπάθεια έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων
Του
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιολόγου Γ. Γραμματέα ΠΟΣΕ ΙΚΑ
antonisnikolopoulos@ yahoo.gr
Το ζήτημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί στα τμήματα απονομών συντάξεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η δοκιμαζόμενη από την υγειονομική κρίση κοινωνία.
Δυστυχώς, με την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/2016) και τη βεβιασμένη και χωρίς καμιά ουσιαστική προεργασία κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων, για να δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ, επιδεινώθηκαν τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα σημαντικότερα εκ των προβλημάτων αυτών είναι:
I. Η πολυνομία και οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
II. Η υποστελέχωση των τμημάτων απονομών.
III. Η ανεπάρκεια σύγχρονων ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων.
Η αντιμετώπισή τους από τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και είναι προς τη θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες και έχουν δρομολογηθεί δράσεις, οι οποίες όμως αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται αφενός η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου και αφετέρου η πλήρης λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», το οποίο σταδιακά και μέχρι τα τέλη του 2021 θα εκδίδει τις περισσότερες κατηγορίες συντάξεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις αναπηρίας αλλά και οι συντάξεις για τον εργασιακό κλάδο των υγειονομικών (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.), ενώ το καλοκαίρι πρόκειται να συμπεριληφθεί και η μεγαλύτερη κατηγορία συντάξεων, της γήρατος μισθωτών του πρώην ΙΚΑ, η οποία αφορά τον μεγαλύτερο όγκο αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται. Πιστεύεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα εκδίδονται άμεσα οι αποφάσεις για το 80% των νέων αιτήσεων που υποβάλλονται και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πληρώνονται τη σύνταξή τους μέσα στον επόμενο μήνα!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2020 εκδόθηκαν 161.770 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί 123.324, ενώ το 2018 είχαν βγει λίγο περισσότερες από 100.000.
Ο αριθμός των εκκρεμοτήτων παρέμεινε υψηλός:
I. 154.000 αιτήσεις για τη χορήγηση κύριας σύνταξης,
II. 119.694 αιτήσεις για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης,
III. 6.822 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ.
Για να αποσυμπιεστεί η κοινωνική πίεση που έχει δημιουργηθεί από αυτό το πρόβλημα προκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας η λύση για τη χορήγηση της «εθνικής συντάξεως», μαζί με τα σχετικά αναδρομικά, στους περίπου 70.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν τόσο καιρό να πάρουν τη σύνταξή τους, χωρίς να λαμβάνουν καμιά προσωρινή σύνταξη. Το δίχως άλλο, αυτό αποτελεί μια ανάσα γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Η σημερινή ηγεσία του e-ΕΦΚΑ, στον ενάμιση χρόνο θητείας της, έχει αντιληφθεί τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος για την ενοποίηση του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος και έχει δρομολογήσει διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με νέες ψηφιακές εφαρμογές αλλά και την προμήθεια νέων υπολογιστών που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες, ώστε οι τελευταίοι να τοποθετηθούν ως εκθέματα σε κάποιο μουσείο (!).
Επιπλέον, σημαντική είναι και η πρόσληψη 184 διοικητικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ (οι πρώτες προσλήψεις που γίνονται στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης από το 2009) αλλά και η μονιμοποίηση των 140 περίπου συμβασιούχων του φορέα που παρέμεναν με δικαστικές αποφάσεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ