Η προσφορά επικροτείται πάντα…

Η προσφορά επικροτείται πάντα…

Ένας Εβραίος από την Αυστρία, που ξέφυγε από τους ναζί μαζί με την οικογένειά του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο γαλλικό χωριό, στο οποίο οι κάτοικοι τους έκρυβαν για χρόνια.

Ο Έρικ Σουάμ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στις 25 Δεκεμβρίου του 2020, άφησε στη διαθήκη του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το δώρο-έκπληξη για το χωριό Le Chambon-sur-Lignon, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη Νοτιοανατολική Γαλλία, όπου ιστορικά υπάρχει μια μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για το ότι έδινε καταφύγιο σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για το χωριό», είπε ο δήμαρχος Ζαν-Μισέλ Εβράντ, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθήκης, όμως ο προκάτοχός του δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσει τον Σουάμ και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν για τη δωρεά και είπε ότι ανέρχεται περίπου σε 2 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Σουάμ διέφυγε από τη Βιέννη για να σωθεί. Για μια άγνωστη χρονική περίοδο κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γαλλίας Camp de Rivesaltes.

Όμως, άγνωστο πώς, κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν στο Le Chambon-sur-Lignon το 1943, όπου κρύβονταν σε σχολείο σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, ενώ παρέμειναν εκεί μέχρι και το 1950.

Αργότερα ο Έρικ σπούδασε φαρμακευτική και πα­ντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Εβράντ είπε ότι ο Σουάμ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, κυρίως υποτροφίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 Εβραίοι βρήκαν προστασία στη διάρκεια του πολέμου στο μικρό αυτό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν από το Κέντρο Ολοκαυτώματος για την προσφορά τους.

Με το πέρασμα των αιώνων, το χωριό έχει δεχθεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που διέφυγαν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι ισπανούς Δημοκρατικούς, κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930, και πιο πρόσφατα μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: time.com


Σχολιάστε εδώ