Μητσοτάκης: Δεν υφίσταται θέμα αποστρατιωτικοποίησης και γκρίζων ζωνών, για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Μητσοτάκης: Δεν υφίσταται θέμα αποστρατιωτικοποίησης και γκρίζων ζωνών, για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις θέσεις της, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί προκλήσεων από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι «αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα μείνει στη σημερινή τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου. «Νομίζω ότι τα έχω ξαναδεί αυτά στο παρελθόν. Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ερντογάν περί «τρελών Τούρκων», είπε ότι «τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες μιλώντας για τον πρόεδρο Μακρόν. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν».

«Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα “δεν θα μιλήσουμε” και μετά “θα μιλήσουμε” και μετά “μπορεί να μιλήσουμε” και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση» πρόσθεσε.

Για Κυπριακό και διερευνητικές

Ως προς το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. «Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε» τόνισε.

Αναφορικά με τις διερευνητικές, επεσήμανε ότι «έχουμε προσκαλέσει τους Τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία. «Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».

«Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και γκρίζων ζωνών»

Ερωτηθείς αν η Τουρκία βάζει στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση νησιών και τις γκρίζες ζώνες, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα για εμάς». Επιπλέον, τόνισε πως η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την πολιτική την οποία ακολούθησε. «Και αυτή η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί πάλι κάτι αύριο να αλλάξει- ότι η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε» πρόσθεσε.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι «συνέτεινε και η τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκαθάρισε ότι για επιλογές όπως οι S-400 θα υπάρχουν επιπτώσεις και κυρώσεις με δόντια. Και η Ευρώπη, έστω με τους δικούς της ρυθμούς, έχει βάλει πια τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων». Επανέλαβε εξάλλου ότι «οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές όταν είναι μία απειλή η οποία όμως έχει ουσία, όταν ο άλλος ξέρει ότι αν ξεπεράσει κάποιες γραμμές θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα των κυρώσεων. Και η τουρκική οικονομία δεν είναι ακριβώς σε λαμπρή κατάσταση».

«Αν διαφωνούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιθυμεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες. «Είμαστε “καταδικασμένοι” να ζούμε μαζί. Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει».

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, σημείωσε πως «αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

«Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο»

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά στο πολεμικό επεισόδιο, σημείωσε ότι υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης, αλλά δεν φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. «Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω» εξήγησε. Ερωτηθείς αν αναφέρεται στη σύγκρουση των δύο πλοίων, απάντησε καταφατικά.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται και πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. «Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ» σημείωσε.

Πάντως, όπως τόνισε, «υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε. Αλλά τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση. Από εμένα υπάρχει, αλλά έχω την αυτοπεποίθηση να ξέρω ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους και ότι έχουμε και μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, που μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, γίνεται όπως βλέπετε πολύ ισχυρότερη».

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει μια ειλικρινή σχέση με την Άγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να βοηθήσει. «Προφανώς η καγκελάριος ήταν η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι ένας διαιτητής μεταξύ δύο μερών που διαφωνούν. Είμαστε μέλος της ίδιας οικογένειας» σημείωσε.

Πάντως, όπως τόνισε, «κανείς τρίτος δεν θα μας λύσει τις διαφορές μας. Εμείς θα τις λύσουμε ή δεν θα τις λύσουμε μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε εγείρει ή κάποιες επιφυλάξεις που έχουμε, γνωστές εξάλλου, για τη γερμανική πολιτική. Είναι πράγματα που έχουμε πει, τα έχω μοιραστεί κι εγώ με την καγκελάριο κατ’ ιδίαν, δεν χρειάζεται νομίζω να τα επαναλάβω».

Πηγή πληροφοριών kathimerini.gr

Φωτ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Σχολιάστε εδώ