Μ. Παπαταξιάρχης στο “Π”: Η πραγματικότητα της αρχής του τέλους της πανδημίας

Μ. Παπαταξιάρχης στο “Π”: Η πραγματικότητα της αρχής του τέλους της πανδημίας

Του
ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΤΑΞΙΑΡΧΗ
Επιστημονικού Συμβούλου
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού


Η πανδημία ανέδειξε τα όρια και τις ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του συστήματος υγείας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε τους περιορισμούς της ΕΕ σχετικά με τη διαθεσιμότητα δεδομένων, την προμήθεια φαρμάκων και την παραγωγική και εφοδιαστική της δυνατότητα.

Σε εθνικό επίπεδο, απαιτείται να επανασχεδιαστεί το σύγχρονο κοινωνικό κράτος και να εγκατασταθεί ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, που να βελτιώνει το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης, πρόληψης και σε νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη νέας στρατηγικής ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας φαρμακευτικές ουσίες, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα εξάπλωσης του νέου κορονοϊού την περασμένη άνοιξη.

Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει στις σοβαρές αδυναμίες που αναδείχθηκαν τον τελευταίο χρόνο αλλά και σε διαρθρωτικά ζητήματα του οικοσυστήματος της φαρμακοβιομηχανίας, που ενώ προϋπήρχαν, τώρα ζητούν άμεσες λύσεις. Τα ίδια ακριβώς δεδομένα ισχύουν και για τη χώρα μας.

Είναι δύσκολη στη διαχείρισή της η πανδημία στην παρούσα φάση, γιατί υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, υπάρχει σύγχυση και πολύ μεγάλη κόπωση και σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις αλλά και στον πληθυσμό. Πολλά πράγματα όλο αυτό το διάστημα ήταν δύσκολα, γιατί τα μηνύματα ήταν αντιφατικά.

Αποτελεσματικότητα, ασφάλεια αλλά και ταχύτατη εξασφάλιση της ανοσίας είναι τα στοιχεία που, με βάση και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, διαθέτουν οι πολίτες ως τα απόλυτα τεκμήρια εμβολιασμού.

Η έρευνα για την παρασκευή του εμβολίου της Covid-19 δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ενώ, ταυτόχρονα, η διαδικασία του εμβολιασμού είναι μια κορυφαία στιγμή στην υγειονομική ιστορία της ανθρωπότητας και παράλληλα ένα τεράστιο κεφάλαιο στα επιτεύγματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και στη λειτουργία των οργανωμένων κοινωνιών. Αυτό αφορά με την ίδια αξία και την εφαρμογή του εθνικού εμβολιαστικού μας προγράμματος.

Η συνδρομή χιλιάδων ερευνητών, πανεπιστημιακών στελεχών, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και της ερευνητικής καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας ήταν καταλυτικοί παράγοντες σε αυτήν τη θετική εξέλιξη.

Ο σταδιακός εμβολιασμός θα αποκαθιστά την όποια κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δημόσιες αρχές και το κοινό, που πάντοτε ήταν ένα ουσιαστικό πρόβλημα για την πολιτική υγείας στη χώρα μας.

Η μελέτη της υγειονομικής ιστορίας των τελευταίων αιώνων, η προοδευτική πορεία της ανθρωπότητας και η αποδεδειγμένη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης απέδειξαν ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας και η ανοσοποίηση του πληθυσμού ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες ως αποτέλεσμα της συμβολής των προγραμμάτων εμβολιασμού και της βελτίωσης του επιπέδου υγείας στην παγκόσμια κοινότητα.

Έχουμε πλέον υπερβεί τα 100 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 αυτήν την εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, διπλάσιος αριθμός από τα 50 εκατομμύρια του Νοεμβρίου του 2020. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν σημαντικό αριθμό εμβολίων, διαφορετικής τεχνολογικής βάσης, υψηλής ασφάλειας, καθώς και υψηλής αποτελεσματικότητας. Αυτήν τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε 73 εμβόλια σε φάσεις κλινικών δοκιμών Ι έως ΙΙΙ, δύο ήδη εγκεκριμένα και ένα ακόμη σε αναμονή για έγκριση. Επίσης έχουμε ένα επιπλέον εγκεκριμένο σε δύο χώρες (Ρωσία και Ουγγαρία), ενώ ήδη είναι σε εφαρμογή ένα σχέδιο προαγοράς δόσεων από 13 εταιρείες, που εξασφαλίζουν την κάλυψη περίπου 4 δισεκατομμυρίων πολιτών.

Είναι πιθανόν τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, των οποίων παρακολουθούμε την εξέλιξη και ανάπτυξη, να μην έχουν όλα θετική έκβαση. Όμως ο στρατηγικός στόχος θα επιτευχθεί. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι η επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα σε πρόσφορο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ολικής επαναφοράς στην κοινωνική και οικονομική ζωή, στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην παραγωγή, στην αναγνωρισμένη πλέον αξία της κανονικότητας.

Απαιτείται μια τελευταία επισήμανση. Το εμβόλιο έχει αξία, ο εμβολιασμός είναι εκείνος που έχει σημασία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ