ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ στο «Π»: Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης, παρόν και μέλλον

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ στο «Π»: Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης, παρόν και μέλλον

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ
Πρώην υπουργού Μακεδονίας – Θράκης και υφυπουργού Αθλητισμού «»


Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και διαδεδομένο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ανευρίσκεται σε αρχαία γλυπτά στην Ελλάδα, σε περιγραφές στην Κίνα, εμφανίζεται όμως από τα μέσα του 19ου στην Αγγλία, σε πιο οργανωμένη μορφή, ως διοργάνωση του αγγλικού κυπέλλου.

Την ερασιτεχνική του μορφή διαδέχθηκε ο επαγγελματισμός και τα τελευταία είκοσι χρόνια ο υπερεπαγγελματισμός, με υψηλά συμβόλαια, μεγάλες απαιτήσεις, σύγχρονα στάδια, αποδοτική χρήση της τηλεόρασης και υψηλού τύπου οργάνωση τόσο στα αγωνιστικά στοιχεία (παίκτες, προπονητές, ιατρική ομάδα) όσο και στα διοικητικά (οργάνωση ποδοσφαιρικού τμήματος, οικονομικά της ομάδας κ.λπ.).

Το άθλημα ακολούθησε τη γενικότερη κατεύθυνσή του και στην Ελλάδα με το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα το 1979, τη Super League εν συνεχεία (2006, 2007) με τα οικονομικά του πρωταθλήματος να παίζουν τον πρώτο ρόλο.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι ομάδες του κέντρου (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ) μονοπώλησαν τους τίτλους, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έψαχνε εναγωνίως λύσεις που να τη στηρίξουν οικονομικά. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη αποτέλεσε το κύριο σημείο μεταβολής του ΠΑΟΚ από μετέχοντα σε πρωταγωνιστή. Τα διαδοχικά κύπελλα και το πρωτάθλημα του 2019 αποτέλεσαν την απόδειξη της αλλαγής νοοτροπίας, με βασικό στόχο τη διεκδίκηση της κορυφής πιο μόνιμα.

Είναι φανερό ότι η καραντίνα για την Covid-19, που απομάκρυνε τους φιλάθλους από τα γήπεδα, επηρέασε τον ΠΑΟΚ περισσότερο από άλλες ομάδες. Είναι επίσης σαφές ότι τα τελευταία δύο αγωνιστικά χρόνια η εικόνα δεν είναι το ίδιο ικανοποιητική σε σχέση με τα προηγούμενα, όπως επιβεβαιώνεται και από την ευρωπαϊκή του πορεία, παρά τις μεμονωμένες επιτυχίες του.

Την ίδια ώρα ο Άρης εμφανίζεται σε καλύτερη κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια, συγκρινόμενος με την εικόνα των προηγούμενων ετών. Διεκδικεί την παρουσία του στην Ευρώπη και τη φετινή χρονιά δείχνει έτοιμος για κάτι καλύτερο.

Θα ήθελα να επισημάνω την απουσία του ιστορικού Ηρακλή και του Απόλλωνα Πόντου από τις επαγγελματικές κατηγορίες, κυρίως την κορυφαία Super League, που προσέδιδαν μια πρόσθετη δυναμική στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για την αντιμετώπιση του οργανωμένου σε όλα τα επίπεδα Ολυμπιακού (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος από Ευρώπη) αλλά και των ΑΕΚ και ΠΑΟ, που προχωρούν εμφανώς, απαιτείται διαχείριση των οικονομικών των ομάδων, που είναι πιο δύσκολα με την απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα, στην κατεύθυνση οργανωμένης παραγωγής – αξιοποίησης παικτών, ταλέντων και της αγοράς συγκεκριμένων, υψηλού επιπέδου και αναγνώρισης, ποδοσφαιριστών του εξωτερικού.

Η παρουσία εκπροσώπων των ομάδων της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο αποφάσεων είναι απαραίτητη, εφόσον χρησιμοποιείται δημιουργικά. Κυρίαρχο ρόλο για την ενδυνάμωση των ομάδων της θα παίξει η απόκτηση νέων, συγχρόνων γηπέδων, που θα αποτελούν συγχρόνως και οικονομικές πηγές εσόδων. Η Θεσσαλονίκη έχει μέλλον, αρκεί τα βήματα να γίνονται προσεκτικά, με σταθερό υπόβαθρο και όχι για προσωρινό εντυπωσιασμό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ