Γ. Ιωακειμίδης στο “Π”: Το τέλος της πανδημίας θα μας βρει στην «κανονικότητά» μας
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη,
Μέλους ΔΣ ΚΕΔΕ
Στις δύο προηγούμενες θητείες της δημοτικής αρχής μου, η προσπάθεια να διασωθεί ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη, εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών βαρών που κληρονόμησε, ήταν μεγάλη και εξαντλητική.
Όμως, με αυστηρό προγραμματισμό και με επίπονες θυσίες καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας και με οικονομική αυτάρκεια, πλέον, να μπορούμε σήμερα να υλοποιούμε τις πολιτικές ανάπτυξης που εγκρίθηκαν το 2019 από το 65% των συνδημοτών μας.
Και όχι μόνο.
Γνωρίζοντας καλά τον αυτοδιοικητικό, βραδυκίνητο, χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση ενός έργου, από την αφετηρία του μέχρι και την τελική διαμόρφωσή του, προσδιορίσαμε έγκαιρα τους στόχους μας και με την υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου μας προετοιμάσαμε και μεθοδεύσαμε με συγκροτημένο τρόπο τα άμεσα, επόμενα βήματά μας.
Υποβάλαμε σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης ώριμες, καλά επεξεργασμένες μελέτες και διεκδικήσαμε με επιτυχία την απορρόφηση κονδυλίων άνω των 100 εκατ. ευρώ για προμήθειες και έργα που όχι μόνο βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και αναβαθμίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαβίωσής του, αλλά ενισχύουν δραστικά και την ελκυστικότητα της πόλης.
Ενδεικτικά αναφέρω:
• Τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, μήκους 20 χλμ. και προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, με ξεχωριστούς διαδρόμους για ποδηλατιστές, πεζούς, ΑΜΕΑ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
• Την αξιοποίηση χώρου 40 στρεμμάτων στη Νίκαια, κοντά στο κλειστό στάδιο «Μελίνα Μερκούρη» (έδρα των ομάδων βόλεϊ του Ολυμπιακού) με εκτάσεις πρασίνου, με γήπεδο ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεων στίβου με σύγχρονο ταρτάν, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.
• Τα έργα αποχέτευσης (είναι δημοπρατημένα) σε Νίκαια και Ρέντη, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.
• Τα έργα ασφαλτόστρωσης σε Νίκαια και Ρέντη, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.
• Τα έργα ανάπλασης όλων των παιδικών χαρών του δήμου και αναδιαμόρφωσης μεγάλων ανοιχτών χώρων, όπως το Κηποθέατρο, το «Μάνος Λοϊζος» κ.ά., προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.
• Την ένταξη 500 στρεμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ρέντη στο Σχέδιο Πόλης, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται πίσω και πλάι από την αγορά του Ρέντη, που με την ολοκλήρωση της ένταξης θα αναμορφωθεί και σε τίποτε δεν θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα. Η μελέτη του έργου υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το σύνολο του προϋπολογισμού του θα καλυφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
• Την κατασκευή νέας πλατείας στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας. Ένας ιδιαίτερα όμορφος χώρος 550 τ.μ., που επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, σε λίγο καιρό θα έχει αλλάξει όψη με το εκτεταμένο πράσινο και τον αναβαθμισμένο φωτισμό. Άλλωστε, τη δύσκολη αυτή εποχή έχουμε ανάγκη από νέους χώρους πρασίνου και αναψυχής και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε, γειτονιά γειτονιά, σε όλη την πόλη.
Οι συνέπειες της πανδημίας στην πόλη μας
Οι συνέπειες της πανδημίας και στον δήμο μας είναι πολλές. Οι οικονομικές απώλειες από δημοτικά τέλη, εισφορές, κλειστά τμήματα αθλητισμού, πολιτισμού, παιδικών σταθμών, ανείσπρακτες υποχρεώσεις κ.ά. ανέρχονται σε περίπου 2,5 – 3 εκατ. ευρώ. Όσο η καραντίνα είναι σε εξέλιξη γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική ζημία δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα έξοδα του δήμου λόγω της πανδημίας, που θα φτάσουν περίπου το 1 εκατ. ευρώ.
Η Πολιτεία έχει ήδη δώσει 1,7 εκατ. ευρώ, που είναι πολύ σημαντικά για να κρατηθούμε όρθιοι, αλλά δεν επαρκούν. Προσδοκούμε ότι η βοήθεια αυτή θα έχει και συνέχεια.
Οι απώλειές μας όμως σε ανθρωποώρες είναι πολύ μεγάλες. Η τηλεργασία στο 50% των υπαλλήλων μας δεν βρήκε κανέναν μας έτοιμο γι’ αυτό. Οι ασθένειες εργαζομένων καθώς και το κλείσιμο κάθε φορά ολόκληρων υπηρεσιών δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας.
Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι δυσκολίες μας με τις υπέρμετρα καθυστερημένες εγκρίσεις από φορείς, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, το Ελεγκτικό Συνέδριο και απ’ όπου αλλού χρειάζεται έγκριση δημόσιας υπηρεσίας.
Ελπίζω, το τέλος της πανδημίας να έρθει σύντομα και να μας βρει σε πολύ καλύτερη θέση απ’ αυτή που ήμασταν στην αρχή της, κυρίως, όμως, να μας βρει υγιείς και ανθεκτικούς στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητά μας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ