Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στο «Π»: Μια τριπλή κρίση και μια τριπλή ευκαιρία

Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στο «Π»: Μια τριπλή κρίση και μια τριπλή ευκαιρία

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
Βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης, Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής


Ζούμε σε μια μεταβατική εποχή τριπλής κρίσης (οικονομικής, υγειονομικής και κλιματικής) που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμούς και επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις. Όποιος πορεύεται με αυτήν την κοντόφθαλμη λογική στοχεύει μόνο σε μικροκομματικά και περιστασιακά οφέλη και είναι κατώτερος των περιστάσεων, τη στιγμή που οι καιροί απαιτούν αλλαγή παραδείγματος και ιδέες «έξω από το κουτί».

Δεν μπορούμε με παλιά περπατησιά να πάμε στο μέλλον. Και το μέλλον αναζητά νέες απαντήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Με τις ισορροπίες δυνάμεων να αναδιατάσσονται. Με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να ανατάξουν το παγκόσμιο γόητρο βασισμένο ξανά σε αρχές, αξίες και το διεθνές δίκαιο. Με το Brexit να αποτελεί πια πραγματικότητα.

Με την Κίνα σε αναμονή για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Με την ΕΕ να συμπεριφέρεται αμήχανα μπροστά σε κάθε κρίση και να αποζητά μια πιο εμπνευσμένη ηγεσία και τον επανακαθορισμό των σχέσεών της με γείτονες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, η οποία είναι σταθερά πλέον προσηλωμένη στη διεκδίκηση ενός ηγεμονικού περιφερειακού ρόλου, επιπέδου όμως παγκόσμιου δρώντος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα θα πανηγυρίσει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Εκ των πραγμάτων αλλά και εξ ανάγκης θα πρέπει να αναστοχαστούμε πορείες και τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε μια πιο ευημερούσα πατρίδα για τις επόμενες γενιές. Αυτός ο αναστοχασμός και οι επιλογές θα είναι επίπονες, αλλά μόνο με αλλαγή νοοτροπίας και νέα προσέγγιση των πραγμάτων μπορούμε να πάμε μπροστά.

Όλοι πλέον γνωρίζουν –και αναγνωρίζουν– ότι στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε τις βάσεις για όλη αυτή την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης, σε δύσκολους καιρούς. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να επέλθουν όμως αυτές οι αλλαγές. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η τριπλή κρίση μπορεί να γίνει μια τριπλή ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους μια πραγματική και ισορροπημένη Βιώσιμη – Πράσινη Ανάπτυξη, με παραγωγή στον τόπο μας.

Μια ευκαιρία:
1. Για να αλλάξουμε το οικονομικό και παραγωγικό μας μοντέλο.
2. Για να ενισχύσουμε τις δομές υγείας, φροντίδας και προστασίας των πολιτών όλων των ηλικιών.
3. Για να διαφυλάξουμε αποτελεσματικά την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τη δράση του εντός και εκτός Κοινοβουλίου, προσπαθεί με τις δυνάμεις που έχει να υπηρετήσει με κάθε τρόπο και όσο το δυνατόν καλύτερα αυτήν τη στρατηγική της τριπλής ευκαιρίας, θέτοντας τρεις στόχους.
1. Την προάσπιση της Δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών της από κάθε είδους απειλές.
2. Την ανασύνταξη της μεσαίας τάξης ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της διεύρυνσης των ανισοτήτων, που παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.
3. Την υιοθέτηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η Κλιματική Αλλαγή, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, μελλοντικές υγειονομικές πανδημίες κ.λπ.

Πάνω σε αυτήν την τριπλή στόχευση μπορούν να υφανθούν επιμέρους προτάσεις και λύσεις, με βάση πάντα την ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση ως προοδευτικός χώρος, ώστε να δώσουμε καλύτερες απαντήσεις από τις πρακτικές της συντηρητικής διακυβέρνησης της ΝΔ. Η επιτροπή Πισσαρίδη και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε σανίδα σωτηρίας από μόνα τους. Οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες είναι αυτές που μπορούν να μεταμορφώσουν την τριπλή κρίση σε τριπλή ευκαιρία, αλλιώς απλά θα μιλάμε για τη χαμένη ευκαιρία μιας πραγματικά νέας εθνικής αναγέννησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ