Έρχεται νέο κύμα «κόκκινων» δανείων!

Έρχεται νέο κύμα «κόκκινων» δανείων!

Στο 1,4 τρισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη

-Εκτιμούν οι τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ – Ήδη έχουν σχηματισθεί αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο – Τι λέει ο Στουρνάρας
-396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), ύψους 21,17 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμισθεί – Στη «Γέφυρα» έχουν ενταχθεί 69.443 δανειολήπτες – Στο… ψυγείο δάνεια ύψους 28,4 δισ. ευρώ

«Φράκαραν» κυριολεκτικά οι τράπεζες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης από τον… ποταμό των «κόκκινων» δανείων, το σύνολο των οποίων μόνο στις τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ πλησιάζει το 1,4 τρισ. ευρώ! Και ήδη υπάρχει ανησυχία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Οι καμπάνες έχουν αρχίσει να χτυπάνε και οι τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ δουλεύουν με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο «τσουνάμι» «κόκκινων» δανείων.

Θηλιά ο λογαριασμός…
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον περασμένο Μάρτιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου ανεστάλη η πληρωμή δόσεων 405.473 δανείων, ύψους 28,4 δισ. ευρώ, με τις αναστολές να έχουν ανώτατη διάρκεια έως και 9 μήνες και να λήγουν το αργότερο τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο του 2021. Και είναι άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη μέρα των δανειοληπτών.

Η άλλη βόμβα είναι τα 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν ρυθμισθεί από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Εκτός από τις τράπεζες, ρυθμίσεις έχουν κάνει και εταιρείες διαχείρισης ως εντολοδόχοι των τραπεζών αλλά και funds που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια.

Εξάλλου, με βάση το πρόγραμμα «Γέφυρα», από το οποίο ενισχύονται και ενήμεροι δανειολήπτες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν επιδοτηθεί με 49,9 εκατ. ευρώ 110.037 δάνεια, τα οποία χρωστάνε 69.443 δανειολήπτες. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που έληγε η προθεσμία, είχαν υποβληθεί 160.477 αιτήσεις και μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν εγκριθεί 74.420.

Σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επανεξέταση των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ανέρχονταν σε 18.154.

Στουρνάρας: Νέο κύμα «κόκκινων» δανείων!
Αυτή είναι η εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το λέει ευθέως σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Γράφει συγκεκριμένα: «Οι προβλέψεις που έχουν προϋπολογίσει οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα “κόκκινων” δανείων μπορεί να είναι ανεπαρκείς»! Και χτυπάει την καμπάνα:

«Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το δυσμενές αλλά ευλογοφανές σενάριο, εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ είναι δυνατόν να ανέλθουν έως και σε 1,4 τρισ. ευρώ και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι τράπεζες της Ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν στο 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση».

Μάλιστα, η Bank of America Securities εκτιμά ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΝPEs) στη χώρα μας θα κινηθούν φέτος στα 5,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η S&P Intelligence τονίζει ότι λόγω των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα νέα NPEs αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα, αν και όλα εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Bank of America καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα:

Θα «κοκκινίσουν»…
• Οι ελληνικές τράπεζες εργάζονται με την υπόθεση ότι θα «κοκκινίσει» το 15% – 20% των δανείων που είναι σε μορατόριουμ, αλλά με πολυετή ορίζοντα πρόβλεψης. Σε ορίζοντα ενός έτους, οι τράπεζες τοποθετούν την αθέτηση (εκτίμηση) στο 10,6%.
• Τα δάνεια σε μορατόριουμ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης διότι φέρουν υψηλότερο συνδυασμό δανείων αυξημένου πιστωτικού κινδύνου.
• Η συνολική πιθανότητα αθέτησης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 6,6% σε ετήσια βάση (κοντά στα επίπεδα του 2019).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ