ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ελληνική πρωτοβουλία με συμμετοχή ΟΗΕ – ΗΠΑ – ΕΕ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ελληνική πρωτοβουλία με συμμετοχή ΟΗΕ – ΗΠΑ – ΕΕ

-Ανάλεκτα-

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση κέρδισε έδαφος η άποψη για ενεργοποίηση της Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία και οι Παλαιστίνιοι.

Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ και των ΗΠΑ, που θα επιδιώξουν τη σύγκλησή της.

Ήδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές με τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ, με βασικό σενάριο να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, σενάριο αρκετά πιθανό, καθώς διαμεσολαβούν και οι Ρώσοι. Η έναρξη διαλόγου Τουρκίας και Συρίας εν μέσω πολεμικών εχθροπραξιών αποτελεί ύψιστη αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία.

Η Τουρκία επιχείρησε και έσπασε τον πάγο με το Ισραήλ ύστερα από δύο χρόνια, όπου η πρεσβεία της ήταν κλειστή. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για μια σειρά θεμάτων.

Η Τουρκία προτείνει να ανακηρυχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, όπου τεμαχίζεται η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτό την παρούσα στιγμή. Η Ελλάδα προσδοκά να συρθεί η Τουρκία σε μια διάσκεψη και οι όποιες προκλήσεις της στο μέλλον να βρίσκουν τους πάντες απέναντί της.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ