Περί Πανεπιστημίων ο λόγος και του ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη φύλαξής τους

Περί Πανεπιστημίων ο λόγος και του ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη φύλαξής τους

Βρήκαν εχθρό

Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, λέει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Οι σημερινοί «άρχοντες» αγνοούν την πραγματικότητα για να επιβάλουν τις κομματικές τους ιδεοληψίες, στη βάση τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Και για όποιον βγει από τη σειρά, τον λόγο για τα περαιτέρω έχει ο αρμόδιος υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ό,τι λέει «ο νόμος και η τάξη», που προβάλλεται σήμερα ως το «υπέρτατο αγαθό»!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να παραδώσει τα πανεπιστήμια στην Αστυνομία. Τέλος το άσυλο. Τα πανεπιστήμια από χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, με όλες τις εκφάνσεις τους, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, με τον νέο νόμο (αν τελικά ψηφισθεί) θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης και κυνηγητού των φοιτητών.

Πάμε χρόνια πίσω… Σε εποχές που η Δημοκρατία ήταν το ζητούμενο, με τους φοιτητές να αποτελούν τον κύριο στόχο.

Έχει ανάψει φωτιά η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Αστυνομία την ευθύνη για την τήρηση της «τάξης» στα πανεπιστήμια. Το κύμα αντιδράσεων έχει φουντώσει με την επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει «σιωπή νεκροταφείου» στα πανεπιστήμια, λες και είναι… παρθεναγωγεία.

Μια τέτοια αλλαγή απέφυγε η κυβέρνηση να τη συζητήσει με τις ηγεσίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Δεν ζήτησε ο πρωθυπουργός να ακούσει ούτε τις απόψεις της ΕΦΕΕ. Τυχαίο; Κάθε άλλο… Την ώρα που έχουμε να παλέψουμε με τον αδίστακτο εχθρό, τον κορονοϊό, ο οποίος έχει διαλύσει την κοινωνία, με αθώες ζωές να χάνονται κάθε μέρα και τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται, η κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με τους φοιτητές και μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών καθηγητών. Είναι ή δεν είναι πρωτοφανής παραλογισμός του Μαξίμου;

Όταν, μάλιστα, ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματός σας, κύριε Μητσοτάκη, ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Σουφλιάς, φτάνει στο σημείο να ζητάει με άρθρο του στο «Βήμα» να αποσυρθούν τα άρθρα που αναφέρονται στη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία θυμίζει «μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” – “κεφάλι είναι η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων”». Κάποιο μήνυμα σας στέλνει, κύριε Μητσοτάκη, ο Γ. Σουφλιάς. Μήνυμα με το οποίο συμφωνούν πολλές προσωπικότητες του χώρου σας.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»…
Και αυτό φαίνεται κάθε μέρα και περισσότερο…

Δεν είναι λύση τα αστυνομικά μέτρα… Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για όποιον χώρο δεν πειθαρχεί στα κελεύσματα της εξουσίας…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ