Λ. Μενδώνη στο “Π”: Πολιτισμός: Μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Λ. Μενδώνη στο “Π”: Πολιτισμός: Μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής


Της
ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ
Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού


Ο Πολιτισμός αποτελεί έναν εξαιρετικά κρίσιμο κοινωνικοοικονομικό παράγο­ντα με τεράστια δυναμική, ο οποίος διαπνέει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και της παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό τεκμαίρεται από όλες τις σύγχρονες διεθνείς μελέτες και από το γεγονός ότι το σύνολο των διεθνών οργανισμών θεωρεί τον Πολιτισμό ως τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πολιτιστικός τομέας συνολικά –πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία– θεωρείται πλέον διακριτός οικονομικός τομέας, που χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις, άρα λειτουργεί ως μοχλός ώθησης της ανάπτυξης.

Τον τελευταίο χρόνο ο πλανήτης πλήττεται από μια πρωτοφανή πανδημία, η οποία είναι δεδομένο ότι θα αφήσει έντονο αποτύπωμα σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, το 2021 είναι και μια χρονιά ελπίδας και αισιοδοξίας, καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού των πληθυσμών, που εξελίσσεται, μας οδηγεί από την ανασφάλεια στην προσμονή για ένα ασφαλές μέλλον. Το 2021, παρά τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ελπίζουμε ότι μας επιφυλάσσει ενδιαφέροντα και σημαντικά κεφάλαια Πολιτισμού.

Εγκαινιάζεται, στις 24 Μαρτίου, το μείζον έργο της ανακαίνισης και επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης –μια εκκρεμότητα δεκαετίας για την Αθήνα–, η οποία διαθέτει πλέον 20.000 τ.μ. σύγχρονους εκθεσιακούς και πρωτοποριακούς αποθηκευτικούς χώρους αλλά και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες που προϋποθέτει ένα σύγχρονο μουσείο. Μέσα από τις πολύτιμες Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης τεκμηριώνεται και αναδύεται με τρόπο μοναδικό συνολικά η ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.

Η εικόνα εγκατάλειψης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι αλλάζει, καθώς είναι σε εξέλιξη όλα τα πρόδρομα έργα που απαιτούνται για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Η μελέτη βιωσιμότητας έχει ολοκληρωθεί. Οι στόχοι έχουν τεθεί. Οι εργασίες ξεκινούν, προκειμένου η Αττική να αποκτήσει ένα μοναδικής αξίας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πόλο και συγχρόνως ένα πολύ σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο.

Το εμβληματικό έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εξελίσσεται σε μελετητικό επίπεδο, με στόχο όχι μόνο την πολυεπίπεδη αναβάθμιση του Μουσείου αλλά και την ανάπλαση και την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του.

Βασικές μας προτεραιότητες είναι η προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση και ενδυνάμωση της σύγχρονης δημιουργίας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας είναι αναγκαίος τόσο ο θεσμικός εκσυγχρονισμός όσο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δομών του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων οργανισμών του. Δημιουργήσαμε τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ο οποίος λειτουργεί με κυρίαρχη πλέον την αναπτυξιακή διάσταση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων μας σε ΝΠΔΔ, προκειμένου να εξασφαλίσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και επιχειρησιακή ευελιξία.

Στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητές μας είναι η αναμόρφωση ή η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, το βιβλίο, τον κινηματογράφο, τα πνευματικά δικαιώματα αλλά και για την αρχαιοκαπηλία και τη θωράκιση του πολιτιστικού μας αποθέματος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης εντάσσονται εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων εμπειριών προς τους χρήστες των πολιτιστικών δομών με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και για τη συρρίκνωση του διοικητικού φόρτου μέσω της χρήσης υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στον Πολιτισμό διευκολύνοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδυτικά προγράμματα, έχοντας πάντοτε ως κύρια προϋπόθεση τον σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εστιάζουμε στις συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δημιουργήσουμε δυναμικούς πόλους πολιτισμού, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες.

Επενδύουμε στην προστασία των επαγγελματιών του Πολιτισμού με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, την ενίσχυση της πνευματικής ιδιοκτησίας, την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα και στόχο μας αποτελεί η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοχλού των τοπικών κοινωνιών, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή.

Ο Πολιτισμός διαθέτει πλούτο, που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις αποφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στις οικονομίες και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν. Επιφέρει ισχυρή στήριξη και ώθηση στην απασχόληση, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στους τομείς των δημιουργικών βιομηχανιών και των συναφών και εξαρτώμενων δραστηριοτήτων, πρωτίστως δε του Τουρισμού, με τον οποίο ο Πολιτισμός διατηρεί πολύ ισχυρή διατομεακή σχέση.

Και το τρέχον έτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί τους στρατηγικούς του στόχους και το πρόγραμμά του, έτσι όπως ετέθησαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ